időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Ezért néznek a napraforgók mindig kelet felé

Forrás: ORIGO
2021.08.16. 21:44 2021.08.17. 00:49
Ezért néznek a napraforgók mindig kelet felé

A napraforgót nemcsak nézni szép, de a virág tudományos szempontból is igen érdekes. Amikor nőnek, a fejek oda-vissza fordulnak, hogy napközben kövessék a napot. Amikor azonban megérnek, a tányérok merevvé válnak, és a virág folyamatosan kelet felé néz. Egy új tanulmányban a Kaliforniai Egyetem kutatói rájöttek, hogy miért.

A napraforgó sokkal érdekesebb, mint amennyi elismerést ad nekik a legtöbb ember. Tudományos nevük Helianthus, amely a görög „nap" és „virág" szavakból ered, és körülbelül hetven fajuk van. Különböző alakúak lehetnek, egyesek magasak, míg mások alacsonyak. Még akár különböző színűek is lehetnek – olvasható az Origó cikkében.

A SÁRGA A LEGGYAKORIBB, DE VANNAK VÖRÖS, NARANCSSÁRGA ÉS LILA ÁRNYALATÚ NÖVÉNYEK IS.

Egy napraforgó valójában több száz (néha több ezer) virágból tevődik össze. Ezek először a virágfej külső szélén fejlődnek ki, jellegzetes spirálmintákat képezve. Minden napraforgó körülbelül kétezer magot tartalmaz.

A VIRÁGOK TERMESZTÉSRE, DE TÁPLÁLÉKKÉNT IS SZOLGÁLNAK A MADARAKNAK ÉPP ÚGY, MINT AZ EMBEREKNEK.

Korábbi tanulmányukban a kutatók azt találták, hogy a napraforgó „megtanulja előre látni" a nap mozgását, ezért nyugatról keletre hajlik, így napszaktól függetlenül képes elnyelni a maximális napfényt. Ennek az az oka, hogy egyfajta belső órája van, amelyet cirkadián ritmusnak neveznek, ami sokban hasonlít a mi aktivitásunkat szabályozó cirkadián ritmushoz.

Most a New Phytologist folyóiratban megjelent tanulmányban a Kaliforniai Egyetem kutatói annak az okára voltak kíváncsiak, hogy vajon miért néznek az érett napraforgók kelet felé.
Elég meglepő, hogy kizárólag keleti irányba néznek – mondta Stacey Harmer professzor a ZMEScience online tudományos portálnak. – Láthatóan jobb, ha kelet felé néznek, mivel több magot tudnak érlelni; de hogyan „találták ki, és miért teszik"?

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítóképen: Az érett napraforgó mindig kelet felé néz; Fotó: FLICKR / SKYSEEKER

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.