Újrahonosították a közönséges erszényesnyulat Új-Dél-Wales-ben

A tervek szerint további állatfajokat telepítenek be és "véget vetnek a fajok kihalásának".

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 09. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam környezetvédelmi minisztere, Matt Kean a Twitteren jelentette be vasárnap, hogy az első példányok kihelyezése óta eltelt másfél év alatt ötvenről 118-ra emelkedett a Mallee Cliffs Nemzeti Parkban élő erszényesnyulak száma, vagyis működik a ragadozómentes övezetek kialakításának modellje.

A miniszter bejelentette, hogy további állatfajokat telepítenek be, újabb ragadozómentes övezeteket alakítanak ki és ezzel Új-Dél-Walesben "véget vetnek a fajok kihalásának". Folynak próbálkozások a faj újrahonosításával Dél-Ausztrália államban is.

A WWF szerint az erszényes nyulak valaha Ausztrália területének hetven százalékán honosak voltak, de az európaiak betelepedése óta számuk drasztikusan csökkent, napjainkban már csak az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália száraz, sivatagos vidékein, valamint Queensland egy apró délnyugati zugában fordulnak elő. Fő természetes ellenségei a vadmacskák és a rókák.

Egy másik elterjedt erszényesnyúlfaj, a fehérfarkú erszényesnyúl (Macrotis leucura), más néven kis erszényesnyúl vagy kis bilbi már rég kihalt. Utolsó hiteles észlelése 1931-ből származik. Az ausztrál őslakosok beszámolói szerint ők még az 1960-as években is találkoztak a faj egyedeivel, de azóta ők sem látták, így mára nagy valószínűséggel a faj végleg kihalt.

Az Ausztráliában bilbyként emlegetett erszényesnyulak kultikus státuszt élveznek az ausztrál popkultúrában, szerepelnek a velük hatvanezer éve együtt élő őslakosok dalaiban és történeteiben. Fontos funkció jut nekik az európai eredetű húsvéti kultúrkörben is: sok ausztrál háztartásban az Európában megszokott csokinyúl helyett csokibilbyt ajándékoznak a gyerekeknek.

Borítókép: Dcoetzee/Wikipedia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.