időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Brutális áron kelt el a legendás, soha el nem készült Dűne-film forgatókönyve + videó

Forrás: MTI
2021.11.23. 08:40 2021.11.23. 09:02
Brutális áron kelt el a legendás, soha el nem készült Dűne-film forgatókönyve + videó

Minden várakozást felülmúló áron kelt el Párizsban az egyik leghíresebb soha le nem forgatott film, Alejandro Jodorowsky Dűnéjének forgatókönyve. A meg nem valósított produkció képes szkriptje a várt 25-35 ezer euró helyett 2,66 millió euróért (985 millió forint) talált gazdára.

Frank Herbert 1965-ös klasszikus science-fiction regénye nyomán Jodorowsky akart a hetvenes évek közepén 10-15 órás filmet forgatni olyan hírességek részvételével, mint Alain Delon, Orson Welles, Mick Jagger, Salvador Dalí, Peter Gabriel vagy a Pink Floyd.

A képi világ és a karakterek kidolgozását a rendező a Gir és a Moebius művészneveken ismert híres francia képregényszerzőre, Jean Giraud-ra és a később a Nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megteremtéséért Oscar-díjjal jutalmazott H. R. Giger svájci illusztrátorra bízta.

A produkció teljes egészében meghiúsult, ám a filmhez az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült.

A képes forgatókönyvet annak idején könyvformába szerkesztve több stúdiónak eljuttatták, de azok hiába találták izgalmasnak az ötletet, a különc Jodorowsky olyan korábbi munkái, mint A vakond vagy A szent hegy, elriasztották őket. A könyvben H. R. Giger és Jean Giraud által vázolt világ azonban önálló életre kelt, és nagy hatással volt későbbi produkciókra.

Jodorowsky tervezett Dűnéjét sokan tartják az Alien- és a Star Wars-filmek és a Szárnyas fejvadász előfutárának.

Az elbukott projekt történetéről 2013-ban mozis dokumentumfilm is készült. A Dűnéből végül 1984-ben David Lynch forgatókönyvéből és rendezésében született mozifilm, majd feldolgozta a témát a kanadai Denis Villeneuve, akinek változatát október óta játsszák nagy sikerrel a mozik szerte a világban.

A soha le nem forgatott, legendás sci-fi forgatókönyvért két külföldi licitáló vívott ádáz küzdelmet, a legmagasabb ajánlatot végül egy amerikai vevő tette – közölte a hétfői árverést szervező Christie’s, amely szerint a leütési árat a vadonatúj feldolgozás keltette érdeklődés hajthatta az égig.

A filmtörténeti relikvia annak ellenére ért el csillagászati árat, hogy nem egyetlen példányban létezik, az aukciósház tudomása szerint tucatnyi vagy talán húsz lehet belőle.

Borítókép: H. R. Giger egyik rajza a Jodorowsky-féle Dűnéhez (Forrás: Flickr)