időjárás 1°C Mária 2021. December 8.
logo

Százéves vulkáni hamufelhő sodródik Alaszka felé

Forrás: ORIGO.HU
2021.11.19. 11:37 2021.11.19. 11:44
Százéves vulkáni hamufelhő sodródik Alaszka felé

Egy több mint száz évvel ezelőtti vulkánkitörés hamufelhőjét sodorja a szél az alaszkai Kodiak-sziget felé. A veszélyes felhő, amelyről vulkánkutatók adtak ki figyelmeztetést, a Novarupta vulkán 1912-es erőteljes kitöréséből származik – olvasható az Origó cikkében.

Abban az éveben tört ki, amikor elsüllyedt a Titanic

Az Alaszkai-félszigeten álló vulkán ma is látható vulkáni hamut hagyott hátra. A laza hamu a Katmai Nemzeti Park és Rezervátum valamint a Tízezer Füst Völgye (Valley of Ten Thousand Smokes) nevű területen található, innen kapták fel az erős északnyugati szelek.

Az évnek ebben az időszakában általában ezek az északnyugati szelek lejutnak a katmai régióba, felkapják az 1912-es kitörés óta leülepedett hamut és nagy magasságokba emelik

– mondta Hans Schwaiger, az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) geofizikusa.

A szél várhatóan 160 kilométeres távolságba délkeletre, a Kodiak-sziget felé viszi a hamut. A repülőgépeknek légi riasztást adtak ki. 

A tudósok becslései szerint a hamufelhő nagyjából legfeljebb 2100 méterre emelkedik. Azaz, elvben a felettük elrepülő gépek nem kerülnek veszélybe − írja az Origó.

Ez volt a 20. század legnagyobb vulkánkitörése

A közeli lakott területeknél ez hamuesőt okozhat. A világ egyik legnagyobb vulkánkitörése volt a Novaruptáé: 1912. június 6-án kezdődött, három napon át tartott.

A vulkáni hamut mintegy 30 kilométer magasra lökte fel.

A földtani intézet becslései szerint 15 köbkilométernyi magma lökődött ki.

Ez volt a 20. század legerőteljesebb kitörése. A hamu a Tízezer Füst Völgyében ülepedett le, helyenként mintegy 180 méteres vastagságban. A Kodiak-szigeten, mely csak repülőgépen és kompon megközelíthető, mintegy 13 ezren élnek.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 26-án. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Calero)