Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon űrhajó négy asztronautával

A négy űrhajós közül a német Matthias Maurer a hatszázadik ember, aki feljutott az űrbe.

Forrás: MTI2021. 11. 11. 12:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk milliárdos vállalata, a SpaceX által fejlesztett űrhajót Föld körüli pályára állító Falcon 9 hordozórakéta helyi idő szerint este 9.04-kor startolt a Florida keleti partvidékén lévő űrközpontból. A hordozórakéta gyorsító fokozata – amelyet már használtak korábbi missziókban – kilenc perccel a start után tért vissza a Földre, az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt függőleges helyzetben.

Matthias Maurer a hatszázadik ember az űrben

A felbocsátást élőben közvetítette a YouTube videómegosztó portálon az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A Crew Dragon körülbelül 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz,

amely fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós van.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai – Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn – asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Fél évet töltenek majd a Nemzetközi Űrállomáson

Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA. Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd a Nemzetközi Űrállomáson.

A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra,

előtte az amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram. Az előző űrmisszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.