időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

Megtalálták a síró baba megnyugtatásának leghatékonyabb módszerét

Forrás: Origo
2022.09.15. 14:21 2022.09.15. 15:01
Megtalálták a síró baba megnyugtatásának leghatékonyabb módszerét

A Current Biology tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint ha meg akarunk nyugtatni egy síró csecsemőt, akkor valószínűleg az a legrosszabb megoldás, ha a karjainkba vesszük, és leülünk vele. Ez a kutatók szerint gyakran megemelheti a baba pulzusszámát, így még nyűgösebbé teheti – írja az Origó.hu.

A szakemberek úgy vélik, a szülők jobban járnak, ha a karjukban viszik sétálni síró babájukat.

Ez a stratégia ugyanis gyakran csökkenti a baba pulzusszámát, és segít neki elaludni. Ahogy arra rámutattak, mindössze ötpercnyi sétát követően a vizsgálatban részt vevő nők közel felének sikerült elaltatnia gyermekét.

A síró csecsemőket egy ötperces séta megnyugtatja, és a baba elalszik, még nappal is, amikor általában ébren van

– magyarázták a kutatók a tanulmányban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A hirtelen mozdulatokat kerülő kis séta azonnal álomba ringatja a kicsiket. Fotó: Pexels

Aztán jön a következő kihívás: az alvó gyereket ágyba juttatni, ami különösen dühítő lehet. A csecsemő ugyanis gyakran abban a percben ébred fel, amikor a fejét hátradönti, és ezzel semmissé teszi az addigi „kemény munkát”.
 

A vizsgálat során azoknak a résztvevőknek sikerült a legjobb hatékonysággal elaltatni a gyermeküket, akik még öt percig ültek alvó gyermekükkel a séta után.

Még egy finom érintés vagy egy ajtó becsukása sem felébresztette fel a babákat.

A biztonságos tartás érdekében a gondozóknak szorosan hozzá kell szorítaniuk a csecsemő testét a saját testükhöz, és meg kell támasztaniuk a csecsemő fejét

– javasolják a szerzők. 

Az ötperces gyaloglásnak sík és tiszta terepen, egyenletes tempóban kell történnie, lehetőleg hirtelen megállások vagy fordulások nélkül.

Hozzátették: nyilvánvaló, hogy minden baba más, de általában úgy tűnik, van valami az egyenletes járásban, ami megnyugtatja a gyerekeket.

 

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.