Miért nem jó egyes növényeknek a csapvíz?

Egyik növénynek sem kedvező a csapvíz, de vannak rendkívül kényesek, amelyekre különösen kell figyelni.

Forrás: BackyardBoss2022. 10. 06. 20:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönhetően a kevés karbantartást igénylő, alkalmazkodó természetüknek, a szobanövények rengeteg háztartás alapelemeinek számítanak – olvasható a BackyardBoss cikkében. Ennek több előnye is van, például tisztítják a levegőt és szépítik a lakást is. Viszont amíg egyes növényeket viszonylag biztonságosan lehet csapvízzel is locsolni, addig számos olyan is akad, amely kényes rá.

 

Miért nem jó egyes növényeknek a csapvíz? Mi található a csapvízben, ami káros a növényeknek?

Ha vannak szobanövényeink, akkor tudhatjuk, hogy muszáj őket megöntözni túlélésük érdekében. Azonban néhány növény esetében igencsak veszélyes lehet, ha ehhez csapvizet használunk. 

Pár növény esetében egyenesen káros, hogyha a csapunkból származó vizet kapják a földjükbe.

A legtöbb kommunális víz ugyanis klórt tartalmaz, pontosabban klóramint, amely a klór vegyület összetevője. A klóramint baktériumölő hatása miatt adják a csapvízhez. Ez a vegyület pedig károsítja a növények gyökereit és leveleit is, miközben kiszárítja a földet és barnára színezi a leveleket.

A csapvíz tisztításához használják a fluoridot és a klóramint (Fotó: Pexels)

Elterjedt tévhit, hogyha állni hagyjuk a csapvizet 24 órán át, akkor a klóramin elpárolog belőle. Ez pedig nem így működik. Ebben nem hasonlít a klórhoz a klóramin viselkedése. Gyakorlatilag visszafelé sülhet el a terv, hiszen így a víz párolog majd el, a klóramin pedig sokkal koncentráltabb lesz ettől.

Továbbá számos kommunális vízvezetékrendszerben található fluorid is, amely a növény földjében képes lerakódni, meggátolva a növények tápanyaghoz jutását.  Ezen kívül a levelek és a rügyek kiszáradásához és lehullásához is vezethet ez a vegyület.


Mit tehetünk, ha szobanövény van a lakásunkban?

Csupán annyit kell tennünk, hogy telepítsünk fel egy víztisztító berendezést, vásároljunk desztillált vizet, vagy gyűjtsünk esővizet és ezekkel locsoljuk növényeinket. 

Ezek mindegyike garantálhatja azt, hogy a lehető legtisztább vizet kapják a növények, mert a felsorolt vizek egyike sem tartalmaz vegyszereket és ásványi anyagokat, így sokkal nagyobb biztonsággal adhatók a növényeknek.

Ha egyelőre a fentiek közül egyikkel sem rendelkezünk, abban az esetben érdemes beszerezni őket. Onnantól már csak arra kell figyelni, hogy a maguktól elbarnuló részeket lemetsszük alkalomadtán, hogy a növények olyan egészségesek lehessenek, amennyire csak lehetséges.

Egyes növényeket kifejezetten károsan érinthet, ha rendszeresen kapnak csapvizet (Fotó: Pexels)

 

Mely növényeket nem szabad csapvízzel locsolni?

Ahogy fent is említettük, a csapvizet sokesetben klóraminnal és fluoriddal látják el, amelyek nagy károkat képesek okozni szobanövényeinknek. A következőkben felsorolunk néhányat, amelyek különösen érzékenyek erre.

 

Nyílgyökér

Fotó: Flickr

Ez a gyönyörű, könnyen kezelhető szobanövény a levelén található különleges, színes-vibráló mintájáról ismerhető fel. Ez a trópusi növény imádja a sok, nem közvetlen napfényt és a magas párakoncentrációt. Nagyon érzékenyek a klórra, a klóraminra, és egyéb csapvízben található vegyületekre is.

 

Színeslevelű bunkóliliom

Fotó: Flickr


Ez a növény trópusi tájakon őshonos, így a párás helyeken érzi a legjobban magát. Szintén rosszat tesz neki, ha érintkezik a csapvízben oldott vegyszerekkel. A növény jellegzetes színes levelét teszi tönkre, ha csapvízzel locsoljuk, hiszen ennek hatására bebarnul és elveszti színét is.

 

Sárkányfa

Fotó: Flickr

A legtöbb ember abban a hitben él, hogy a dracénaként is ismert szobanövény kedveli, ha csapvízzel locsolják. Pedig nem minden van rá jótékony hatással, ami a vizesblokkunkból érkezik.
Ez a hegyeslevelű növény az egyik, amelyik különösen érzékeny a klóraminra és a fluoridra is. A sárkányfa levelein barna pöttyök tűnnek fel, a levelek végei pedig lekonyulnak, ha ezekkel a vegyületekkel érintkezik.

 

Zöldike

Fotó: Flickr

Nem véletlenül a zöldike az egyik legkedveltebb szobanövény a világon. Könnyű róluk gondoskodni, a legtöbb fejlődési szakaszukban strapabírók, valamint rengeteg hajtást hagynak maguk után.
Az egyetlen dolog, ami a zöldike tündökléshez elengedhetetlen, az a tiszta víz. Éppen ezért nem ajánlatos csapvízzel locsolni ezt a növényt sem, mivel a vegyszeres víz roncsolja a leveleit.
A zöldike főleg a fluoridra érzékeny, amely igen gyakran megtalálható a csapvízben. A növény levelein barna foltokat okoz a vegyület.

 

Rovarfogó

Fotó: Flickr

Fokozottan kerülendő a húsevő növényeket csapvízzel locsolni. Ezek a fajták ugyanis nem rendelkeznek különösen nagy tűrőképességgel, úgyhogy nagy gonddal kell rájuk figyelni. Egészségüket csak abban az esetben tarthatjuk fenn, ha megóvjuk őket a csapvízben található káros vegyületektől.

 

Zebralevél

Fotó: Flickr

Amennyire a növénykedvelők imádják a zebralevelet, a növény éppen annyira ki nem állhatja a csapvizet.
A zebralevél igen érzékeny az olyan erős vegyületekre, mint amilyenek a csapvízben is megtalálhatóak. A vegyszerek túlzott jelenléte pedig károsíthatja a növény törékeny leveleit.

 

Keressünk új öntözőforrást!

Mielőtt ismét a csap alá tartanánk az öntözőkannát, győződjünk meg arról, hogy a háztartásunkban nem található meg egyik fent felsorolt növény sem. Akkor sem kell kétségbeesni, hogyha eddig csapvízzel locsoltunk, hiszen bármikor átállhatunk tisztított, vagy desztillált vízre.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.