időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Ezek a tűzijátékok káros környezeti hatásai

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 15:47 2023.01.31. 17:55
Ezek a tűzijátékok káros környezeti hatásai

A tűzijátékok hosszú távon is káros hatást gyakorolhatnak a vadon élő állatokra és a környezetre – derült ki egy ausztrál egyetem kutatásából, amelyről a Pacific Conservation Biology című folyóirat számolt be kedden.

A perthi Curtin Egyetem kutatói tanulmányukban áttekintették, hogy milyen környezeti hatással jártak a tűzijátékok különböző nagy ünnepeken Indiában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Európa egyes részein.

Megfigyelték, hogy a nagyszabású tűzijátékok idején jellemzővé válik, hogy elvándorolnak a térségből a vadon élő állatok, illetve megváltozik a szaporodásuk is.

A kutatók szerint ez azt jelentheti, hogy a tűzijátékok akár hosszú távú hatással is lehetnek egyes állatfajok populációjára. Konkrét példaként említik, hogy egyes spanyolországi fesztiválok idején megrendezett tűzijátékok akadályozták a házi verebek párzását, illetve a chilei újévi tűzijátékok megzavarták az ott élő oroszlánfókák viselkedését a párzási időszak idején.

Philip Bateman, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a tűzijátékok keltette erős zaj- és fényhatások nemcsak a háziállatokban keltenek feszültséget rövid távon, hanem hosszú távú zavarokat is okozhatnak a vadon élő állatoknál.

A tűzijátékok során ráadásul számos szennyező anyag kerül a levegőbe, és jut be a talajba és a vizekbe, ami a vadon élő állatok és akár az emberek egészségét is veszélyeztetheti.

A problémákat lehetne enyhíteni azzal, ha a tűzijátékokat úgy időzítenék, hogy ne essenek egybe az állatok számára érzékeny vándorlási és párzási időszakokkal – javasolták a kutatók, akik szerint a legjobb megoldás azonban a tűzijátékok helyett más, környezetkímélőbb látványosságok, például drón- vagy lézershow-k használata lenne.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.