A héten a kánikula mellett mindkét oldalról megnézi a Hold a Mars–Vénusz kettőst

Szerdán és csütörtökön hármas együttállást figyelhetünk meg, de az égitestek sorrendje nem ugyanaz lesz a két estén − írja az Időkép.

MAGYAR NEMZET
Forrás: IDŐKÉP2023. 06. 19. 16:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán és csütörtökön este a csillagászat szerelmesei újabb hármas együttállást figyelhetnek meg.

A növekvő Hold, a Mars és a Vénusz találkozik egymással a nyugati horizont felett.

A két este különböző sorrendben figyelhetjük meg őket − olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Június 21-én este láthatjuk egymástól balról jobbra nézve nagyjából 4 fokos látszólagos távolságra a Marsot, a Vénuszt és a Holdat. 22-én este viszont már a Hold lesz a három égitest közül a jobb oldalon, tőle kicsit alacsonyabban és balra látható majd a Mars és a Vénusz kettőse. Mindkét este 23 óra után kezdenek a horizont alá bukni.

illusztráció

A Mars–Vénusz–Hold hármasa június 21-én este (Forrás: Stellarium-web.org)

Vajon mennyire lesz felhős az ég?

A jelenlegi számítások szerint szerda este többfelé felhős lehet az ég, ennek nagyobb része fátyolfelhőkből állhat majd, de gomolyfelhők is lesznek az égen, így ekkor kevesebb helyen adódhat lehetőség a trió megfigyelésére. Viszont csütörtökön sokfelé számíthatunk arra, hogy csak kevés felhő lehet az égen napnyugta után, így ekkor jó esély nyílhat a hármas együttállás megfigyelésére − írja az Időkép.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.