A jelentősen megzavart alvás köztudottan negatív hatással van az egészségre. A lefekvés és az ébrenléti idő következetes betartása és a kiegyensúlyozott étrend azonban csökkentheti a betegségek kockázatát.
A most közölt felmérés részeként a londoni Kings College munkatársai 934 embertől vettek vér-, széklet- és bélmikrobiom-mintákat, valamint glükózszintet mértek azoknál, akiknek az alvása rendszertelen volt. Az adatokat ezután összevetették olyanokéval, akik minden nap azonos időben keltek és mentek aludni.
A European Journal of Nutrition című tanulmányban közült vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy már mindössze kilencvenperces eltérés az alvás középső időpontjai között (amikor épp félúton vagyunk az elalvás és az ébredés között) eltéréseket okozott a bélmikrobiom – ezen a bennünk élő mikrobákat kell érteni – összetételében.
Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az emésztőrendszerben különféle baktériumfajok megfelelő mennyiségben éljenek. Egyesek jobbak, mint mások, de a megfelelő keverék kulcsfontosságú számos betegség megelőzésében. Kate Bermingham, a tanulmány szerzője szerint a rendszertelen alvás hatására az egészségünkre ártalmas bélbaktériumok aktivizálódhatnak.