Az álmatlanság betegség előjele, illetve előidézője is lehet

A jó alvás a kiegyensúlyozott élet egyik alapja. Norvég kutatók most arra találtak bizonyítékot, hogy aki jól alszik, kevésbé érzékeny bizonyos fertőzésekre.

2023. 03. 15. 17:30
álmatlanság
Lugas
1706492998 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bergeni Egyetem munkatársai orvostanhallgatókat toboroztak, hogy a rendelőkben kérdőíveket osszanak ki a betegeknek. A felmérés során az érintetteket arra kérték, hogy írják le alvásminőségüket – jellemzően mennyi ideig alszanak, mennyire érzik jól magukat, mikor szeretnek és tudnak aludni –, valamint azt, hogy volt-e valamilyen fertőzésük vagy használtak-e antibiotikumot az elmúlt három hónapban.

A kutatásról beszámoló Weforum.org portál szerint az már korábban bebizonyosodott, hogy az alvásproblémák növelik egyes betegségek kockázatát. Egy tanulmány szerint a szándékosan rhinovírussal fertőzött emberek kisebb valószínűséggel fáztak meg, ha nem voltak alvásproblémáik. (A rhinovírusok a megfázásos megbetegedések hátterében állhatnak: általában a felső légutakat megfertőzve orrdugulást és orrfolyást okoznak. A vírus ellen nem lehet sem gyógyszerrel, sem védőoltással védekezni.)

Ingeborg Forthun, a Frontiers in Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője szerint szerették volna megnézni, van-e, s ha igen, milyen összefüggés mutatható ki a betegségek és az alvás minősége között. Azért az alapellátásban lévő betegeket célozták meg, mert a felmérések alapján a körükben az alvásproblémák előfordulása jóval magasabb, mint a teljes lakosság esetében.

Ingeborg Forthun és munkatársai közel kétezer kérdőívet dolgoztak fel.

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha nem tudunk aludni, furcsa alvás közbeni viselkedéseket mutatunk vagy ha időben bármennyire is hosszúnak tűnik az éjszakai alvás, nagyon erős nappali tünetek jennek meg. Ebben az esetben rossz az alvás minősége, és érdemes szakemberhez fordulni. A helyzet megfelelő kezelésében – erről Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója beszélt az egyetemi portálnak adott interjúban – problémát jelent, hogy az enyhe alváshiány tünetei „kibírhatók”, miközben hosszú távon ezeknek is lehet egészségkárosító hatása.

A professzor szerint az emberek egyharmadának az élete során legalább egyszer vannak egy hónapnál tovább tartó alvásproblémái. Az alvászavarok esetében orvosi panaszokról van szó, és 88-féle alvásbetegséget tartunk nyilván. Ezek között vannak olyanok, amelyek extrém ritkán fordulnak elő, de olyanok is, amelyek nagy népegészségügyi jelentőségűek. Ilyen például az inszomnia és a különböző alvásfüggő légzészavarok. Előbbi esetében a betegek az ideális alvási körülmények megléte során sem tudnak aludni, míg az utóbbi esetében a nappali normál lélegzést éjjeli fuldoklás váltja föl, így lehetetlenítve el az alvást.

A norvég eredmények alapján azok a betegek, akik túl keveset aludtak, nagyobb valószínűséggel számoltak be a közelmúltban történt fertőzésről. Azt találták, hogy a hat óránál kevesebbet alvók 27 százalékkal nagyobb valószínűséggel említettek meg valamilyen betegséget. A válaszok alapján a krónikus álmatlanság szintén növeli annak kockázatát, hogy antibiotikumra lesz szükség egy-egy fertőzés leküzdéséhez.

– A fertőzésnek nagyobb volt a kockázata azon betegek körében, akik rövid vagy túl hosszú alvásidőről számoltak be, ami nem meglepő, mivel tudjuk, hogy egy-egy betegség rossz alvást, illetve álmosságot is okozhat – mondta Ingeborg Forthun.

A krónikus álmatlanságban szenvedők nagyobb fertőzési kockázata azt jelzi, hogy a rossz alvás fogékonyabbá tehet a betegségekre.

– Nem tudjuk, hogy az adott betegek miért keresték fel háziorvosukat. Lehet, hogy nem vírusfertőzés, hanem valamilyen más egészségügyi probléma állt a rossz alvás hátterében, de úgy gondoljuk, hogy ez nem vonhatja kétségbe az eredményeinket – tette hozzá Ingeborg Forthun, aki szerint az álmatlanság nagyon gyakori az alapellátásban részt vevő betegek körében, de a háziorvosok gyakorta nem ismerik fel ezt a problémát. Az alvás nemcsak az általános jólét, hanem a betegek egészsége szempontjából is fontos.

Borítókép: Az alvászavarok esetében orvosi panaszokról van szó (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.