Szaporodnak a banánfák Győr-Moson-Sopron vármegyében

Kiültetett pálmák, avokádók, datolyaszilvák, fügék, kivik a kertekben. A melegebb nyarakkal, telekkel a növényzet is megváltozhat?

2023. 09. 26. 23:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néha kiülök a teraszra, s figyelem, ahogy kibontakozik egy szépen termett levél – mesélt szívesen kertjének díszéről az écsi Tálos Miklós a Győr-Moson-Sopron vármegyei hírportálnak, a kisalfold.hu-nak. Embernél magasabb a banánfája, amelyet párjával, Nagy Mariettával nevelget.

Gyakran térnek be hozzájuk olyanok, akik az utcán járva csodálkoznak rá.

– Minden évben tíz-tizenkét hajtást adunk oda annak, aki kéri, bizony sokan jelentkeznek érte, és a sarjak kilencven százalékuknál megmaradnak, mivel általános a felmelegedés. 

Baranyai László kertjében is nő banánfa. Fotó: Kisalföld.hu/Rákóczy Ádám

A banánfánkat Szilból vettük egy bácsitól, neki kilenc év után hozott termést, azóta annyit változott az éghajlat, hogy nálunk már három év után. Áprilisban jó idő volt, kitakartuk, aztán májusban jött az egynapos fagy, akkor el is fagyott. Szerencsére volt mellette egy apró hajtás, az az eltelt hónapok alatt háromméteresre nőtt – mondta el Tálos Miklós. 

Az ősszel kiszedett sarjakat cserépbe kell tenni, és a házban tartani, tanácsolta. Megmaradásukra nagyobb az esély, ha tavasszal ültetik el őket a szabadban. Az écsi házaspár az első évben negyven centiméteres magasságban, a másodikban nyolcvan centiméternél vágta le a növényt a tél közeledtével, két szalmabála közé berakták, betakarták. A harmadik évben 120 centiméternél, körbetekerték, de akkor már kilógott a teteje. 

– Jól néz ki, de ebből még nem lehet jót enni – tette hozzá Tálos Miklós. – Tavaly október végén volt rajta vagy száz aprócska terméskezdemény, de nem volt ideje beérni. Üvegházban persze más lenne a helyzet. Július elejére szedi össze magát tél után. A szép levelei miatt mindenkinek tetszik. Állítólag kínai banán, azért télálló, de vannak olyan fajták is, amelyek kevésbé bírják, és olyan is, amely mínusz 15 fokot is elvisel. Most kísérletképpen télire az egyik fánkat nem takarjuk le – közölte a helyi hírportálnak.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.