A keszthelyi hercegnő, aki még jéghoki kapusnak is beállt

Festetics III. György felesége, a modern Maria Haugwitz odavolt a téli sportokért, nemcsak nézője és fővédnöke volt a keszthelyi jégünnepélyeknek, de korcsolyázott és jéghokizott is.

Forrás: LIKEBALATON2021. 02. 22. 16:41
null
A bájos hercegasszony szívesen jéghokizott Forrás: LIKEBALATON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keszthelyi jégünnepélyek

– A téli sportok, a korcsolyázás, fakutyázás és a jégvitorlázás nagyon népszerűek voltak Keszthelyen. A múlt századi balatoni jégünnepélyek azonban az időjárás szeszélyeinek voltak kitéve, sosem lehetett előre tudni, hogy a hetekig tartó készülődést követően a kitűzött napon valóban rá lehet-e majd menni a jégre, vagy az két-három melegebb nap miatt megolvad, vizes és balesetveszélyes lesz – avatta be LikeBalaton.hu munkatársát a jégünnepélyek titkaiba Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze.

A XX. század elején a Csónakázó és Korcsolyázó Egylet jelölte ki a jégpályát és szervezte a jégünnepélyeket Keszthelyen, még Budapestről is hívtak korcsolyásokat, fakutyásokat, sőt, ródli versenyt is hirdettek.

A mai keszthelyi Fő téren, az akkori Andrássy téren egy bódéban kék-fehér zászlóval jelezték, ha korcsolyásra alkalmas jég képződött a Balatonon. Így elég volt csak a városban korzózni, hogy megtudják az emberek, mikor érdemes lesétálni a partra.

Korcsolyázás, Sági János fényképe 1910.
Fotó: LIKEBALATON.HU

A Festetics hölgyek, főleg a fiatal lányok előszeretettel vettek részt a jégünnepélyeken, leginkább fővédnökséget vállaltak, de van néhány írásos emlék, ami bizonyítja, hogy nem féltek a téli sportoktól sem.

1918. januárjában a Balatont vastag jégpáncél borította, Festetics Ella kisasszony is felcsatolta a korcsolyáját és a tömegben siklott.

A lányokra ebben az időben természetesen gardedámok vigyáztak, ők azonban nem tudtak korcsolyázni, egy fűtött helyről figyelték a jégpályán csúszó párokat, így egy-egy kézcsókot nem tudtak megakadályozni.

A jéghokis hercegasszony

– 1938. farsangján veszi el Bécsben Festetics III. György Maria Haugwitzot. Ő egy nagyon modern nő, amikor ideköltözik Keszthelyre, részt vesz a város életében, ünnepségekre jár, sportol, télen szívesen korcsolyázik.

A bájos hercegasszony szívesen jéghokizott
Fotó: LIKEBALATON.HU

– 1940-ben egy fantasztikus hangulatú jégünnepélyről ad hírt a a Keszthely és Vidéke január 20-án.

A gimnázium vízi sporttelepén rendezték meg az ünnepséget, amin Festetics III. Györgyné nem csak fővédnök volt, hanem díjakat is átadott, de érdeklődve figyelte a sportolókat is.

„Különösen érdekelte a jéghoki, mert ez kedvelt játéka, sokszor volt kapus, most is szakszerűen figyelte a VIII. osztályos kapus ügyes védéseit.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Sissi is a keszthelyi Festeticsekkel bálozott

Mindenfelé igazgyöngy, gyémánt, brilliant, selyem és bársony, a keszthelyi Festetics család pesti palotája a korabeli arisztokrácia egyik kedvenc báli helyszíne volt. Ismerje meg a történelemkönyvek szereplőinek a szórakoztatóbb oldalát a Szabad Föld cikkéből.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.