Elefántok tragédiája Botswanában

Az Okavango-delta környékén májusban 169 elefánt tetemére bukkantak, júniusban újabb – az előző hónapival együtt összesen 356 – állat maradványait fedezték fel. Orvvadászatra utaló nyomokat nem találtak. De akkor mi okozta a botswanai tömeges elhullást?

2020. 07. 09. 12:36
Dead elephants are seen in Okavango Delta
Az első titokzatos esetek márciusra tehetők Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botswana körülbelül 130 ezer elefánt otthona, vagyis a világ állományának mintegy harmada ott él. Bár egyes jelek alapján az orvvadászok időnként felbukkannak, ennek ellenére az elefántok biztonságos menedékeként tartják számon az országot. Egyes természetvédők szerint Botswana kormánya nem veszi komolyan az állatok elhullását, amit arra alapoznak, hogy már májusban gyűjtöttek mintákat a tetemekből, de még nem tették közzé az eredményeket.

Mmadi Reuben főállatorvos szerint a kormány követi az eseményeket, gyorsan, megfelelően és felelősségteljesen reagált – mihelyt megkapta az információkat a pusztulásról. Néhány vizsgálat már kizárt olyan gyakori okot, mint a lépfene, amelyet a talajban előforduló baktériumok okoznak. Arra sincs bizonyíték, hogy a halálesetek hátterében emberi hatás állna. Az orvvadászok esetenként ciánnal mérgezik az elefántokat, de most ez a lehetőség valószínűtlennek tűnik, mivel a tetemek a mérgezés helyének közelében halmozódnának fel, de ilyet sem találtak. Ráadásul a cián más állatokat is megölne, ám most kizárólag elefántok pusztultak el. Lehetséges, hogy másfajta, gyorsan lebomló mérget használtak az elefántok ellen, de ez csupán feltételezés. A koronavírus-fertőzés is felmerült lehetőségként, de arra nincs bizonyíték, hogy ez a kórokozó az elefántokat megbetegítheti.

A kutatók egyébként az elhullott példányok mellett néhány különösen viselkedő elefántot is megfigyeltek. Hímek és nőstények, fiatalok és idősek egyaránt érintettek voltak. Némelyek zavartnak tűntek, körbe-körbe sétáltak, mások a hátsó lábaikat húzták, mintha részlegesen lebénultak volna, néhányan letargikusnak és kimerültnek tűntek.

Az első titokzatos esetek márciusra tehetők
Fotó: Reuters

– Ahogy az elefántpopuláció növekszik, valószínű, hogy a most tapasztaltnál nagyobb léptékű pusztulásokat tapasztalunk majd – mondta Chris Thou­less, a kenyai székhelyű természetvédelmi szervezet, a Save the Ele­phants kutatási vezetője. – Botswanában óriá­si veszély fenyegeti az elefántokat – üzente Mark Hiley, az afrikai orvvadászat ellen küzdő brit nonprofit szervezet vezetője, aki szerint az a legfontosabb, hogy független szakértői csapat menjen a területre, hogy az elhullott állatokból, a talajból és a kutakból mintát vegyen, így próbálva beazonosítani az elhullás okát. A tesztelés késése szerinte újabb elefántok halálát okozhatja. A kormányzatnak küldött jelentésben egyébként az olvasható, hogy a titokzatos halálesetek márciusban kezdődtek. Az elpusztult elefántok száma pedig szinte biztosan meghaladja a 356-ot.

Botswanát az utóbbi időben aszály sújtja, emiatt az elefántok érzékenyebbek lehetnek a betegségekre. A kutatók szerint a legvalószínűbb tettes a természetben előforduló valamilyen kórokozó. Az egyik jelölt a rágcsálók által terjesztett, neurológiai tüneteket okozó encephalomyocarditis nevű vírusfertőzés. A kórokozó körülbelül hatvan elefántot ölt meg a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban az 1990-es évek közepén.

A szakemberek szerint a halálesetek súlyosak, de nem veszélyeztetik az állatok fennmaradását, mivel az Okavango-deltában élő 15-20 ezer elefánt kis százaléka pusztult el. A múltbéli példák pedig azt mutatják, hogy a körülmények kedvezőbbé válásával az elefántok száma gyorsan gyarapszik. 1970–1971-ben a kenyai Tsavo East Nemzeti Park 35 ezer elefántjából mintegy 5900 pusztult el az aszály miatt, de 1973-ra a népesség elérte a korábbi szintet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.