Felvette a mobil, ahogy az elefánt ide-oda rugdossa + videó

Az állat végül nem okozott benne nagyobb kárt, így megmaradt az érdekes felvétel.

Forrás: origo.hu2020. 09. 30. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alábbi videót egy bekapcsolva hagyott okostelefon rögzítette, amelyet gazdája a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban ejtett a földre. Egy elefánt ide-oda rugdosta a telefont, de végül nem okozott benne nagyobb kárt, így megmaradt az érdekes felvétel.

A tinédzser hím elefántok is szívesen „bandáznak”

A nőstényekről régóta ismert, hogy szoros családi csoportokat alakítanak ki, amelyeket egy idős, tapasztalt nőstény elefánt, egy mátriárka vezet. A hímekről úgy tartották, hogy magányos vándorok, mert tíz–húsz éves koruk körül elhagyják anyjuk csordáját.

Egy kutatás szerint azonban a tinédzser hímeknek egyáltalán nincsen ellenére a társaság. Gyakran látni fiatal ormányosokat, amint idősebb hímeket követnek.

A Scientific Reports című tudományos lap számában publikált vizsgálathoz a kutatók olyan fotókat elemeztek, amelyek 1264 esetben készültek 2017-ben és 2018-ban a szavannán a botswanai Boteti-folyó felé tartó elefántokról. A megfigyelések szerint a fiatal elefántok ritkán vándorolnak egyedül, idős hímek pedig gyakran állnak egy kevert életkorú hímcsoport élére.

Ez az afrikai elefántokon (Loxodonta africana) végzett első ilyen kutatás. A hím ázsiai elefántok csoportdinamikáját egy 2019-es vizsgálat során mozgásérzékelős kamerák segítségével térképezték fel. A tudósoknak már régóta vannak ismereteik a nőstényekből álló tenyészcsordákról.

De a hímek is sokrétű társadalmi élettel rendelkeznek, csoportjaikat nem csak családi kapcsolatok építik fel – mondta Connie Allen, a tanulmány társszerzője, az Exeteri Egyetem biológusa.

Amikor több fiatal, elárvult hím elefántot helyeztek el a dél-afrikai Pilanesberg egyik parkjában az 1990-es évek közepén, a fiatal hímek rendkívül agresszíven kezdtek viselkedni és negyven szélesszájú rinocéroszt megöltek. De amikor hat idősebb hím érkezett a parkba, viselkedésük visszafogottabbá vált.

Az idősebb hímek valamiképpen rendet teremtettek és lecsillapították a zűrzavart – mondta Carl Safina, a Stony Brook Egyetem szakértője. Hozzátette: még mindig sokat kell tanulni arról, hogyan szerzik meg a hím elefántok ismereteiket arról, hogyan viselkedjenek, kinek hódoljanak be, hol találják az élelem- és vízforrásokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.