Gigászi lepkét találtak egy ausztráliai iskola építésénél

Az állat része lett a kreatívírás-tanórának is, a gyerekek egy farontólepke-invázió forgatókönyvét vázolták fel fantáziadús történeteket írva, köztük egy olyat, amelyben az egyik tanárnőt felfalja egy hatalmas lepke.

Forrás: MW2021. 05. 06. 12:46
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gigászi lepkét találtak. A farontó lepkefélék családjának egy gigantikus tagját fedezték fel egy délkelet-queenslandi általános iskola szomszédságában – olvasható a zaol.hu cikkében.

Az Endoxyla cinereus faj képviselőjére építőmunkások találtak rá a Mount Cotton State School új tantermei számára kijelölt építési területen – írja az abc.net.au. A munkások lefényképezték a lepkét, majd biztonságba helyezték az erdőben.

Fotó: Pexels

Az iskola igazgatója szerint az új épületszárny az esőerdő szélén épül.

„A dolgozóinkat és a diákokat nem hökkentette meg a felfedezés, mivel Mount Cotton térsége a legkülönfélébb állatoknak ad otthont, mindazonáltal ilyen éjszakai lepkét még sosem láttunk”

– jegyezte Meagan Steward.

Az Endoxyla cinereus a farontó lepkefélék (Cossidae) családjába tartozik és felnőtt példányai mindössze néhány napot élnek.

A Queenslandi Múzeum rovartani részlegének vezetője, Christine Lambkin szerint ez faj a legnagyobb testsúlyú éjszakai lepke. A nőstény tömege akár a 30 grammot, szárnyfesztávolsága a 25 centimétert is elérheti.

„Nem igazán tudnak repülni. A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára vagy egy kerítésoszlopra, és ott várják, hogy a hímek rájuk találjanak”

– magyarázta a szakember.

A hímek sokkal kisebb termetűek, nagyjából feleakkorák. A nőstények nem táplálkoznak, felnőtt életük mindössze néhány napra korlátozódik, felnőnek, párzanak, lerakják a petéket és elpusztulnak.

Az iskolaigazgató szerint az, hogy ekkora lepkét találtak, jó alapanyagot szolgáltatott a kreatívírás-tanóra számára. A gyerekek egy farontólepke-invázió forgatókönyvét vázolták fel. Steward szerint a diákok néhány rendkívül kreatív, fantáziadús történetet írtak, köztük egy olyat, amelyben az egyik tanárnőt felfalja egy hatalmas lepke.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az északi simabálnák legnagyobb szaporulatát találták. Biztató jel, hogy 2015 óta a legnagyobb létszámú szaporulatot figyelték meg a veszélyeztetett fajnál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.