Jelentősen megnövekedett az észak-kínai leopárdok populációja

Jelentősen, 25 százalékkal nőtt az egyik leopárdalfaj, az észak-kínai leopárdok (Panthera pardus japonensis) populációja a Koppenhágai Egyetem és kínai kutatók vizsgálata szerint.

Forrás: MTI2020. 10. 28. 21:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meglepődtünk, hogy nőtt a leopárdok száma, mivel populációjuk számos más helyen csökkent. Tudtuk, hogy élnek leopárdok ezen a területen, de nem tudtuk, mennyi” – mondta Bing Xie, a Koppenhágai Egyetem tudósa.

A Pekingi Pedagógiai Egyetem (Beijing Normal University, BNU) kutatóinak közreműködésével a Lösz-fennsík 800 négyzetkilométeres területét fésülték át 2016 és 2017 között. Megállapították, hogy az észak-kínai leopárdok száma 88-ról 110-re emelkedett. A szakértők szerint valószínűleg tovább szaporodtak az azóta eltelt években.

Ez volt az első alkalom, hogy felbecsülték az észak-kínai leopárdok helyi populációját – írja az Eurekalert tudományos hírportál.

Fotó: Pexels

A ragadozó állományának megerősödése összefüggésben van a 13. ötéves tervvel, melyet a kínai kormány tudományos kutatókkal együttműködve a terület biodiverzitásának helyreállítása érdekében elindított 2015-ben.

„Mintegy 20 évvel ezelőtt a Lösz-fennsík erdei élőhelyeinek nagy részét mezőgazdasági területté alakították. Az emberi tevékenység elijesztette a vaddisznókat, varangyokat, békákat és szarvasokat, lehetetlenné téve a leopárdok számára, hogy táplálékot találjanak. Most, hogy az erdő egy részét helyreállították, a zsákmány is visszatért a leopárdokkal együtt” – mondta Bing Xie.

Fotó: Pexels

A kutatócsoport kamerákat szerelt fel a régióban, hogy feltérképezzék, hány leopárd él Észak-Kína ezen területén. De annak ellenére, hogy a felvételeken a vártnál több leopárd jelent meg, maguk a kutatók egy nagymacskát sem láttak a saját szemükkel.

„A leopárdok nagyon félnek az emberektől és nagyon csendben osonnak. Ezért nem szokatlan tíz éven át közvetlen fizikai megfigyelés nélkül tanulmányozni őket” – tette hozzá Xie.

Fotó: Pexels

Három férfit harapott meg egy vadon élő leopárd Namíbiában

Egy 48 éves kecskepásztor a bal karján szenvedett sérüléseket megtámadott háziállata védelmezése közben – írja az MTI.

A férfi telefonon segítségül hívta két barátját is, akiknek egyike a fején és a jobb karján sérült meg súlyosan a leopárddal való dulakodás közben, a másiknak pedig a fején keletkezett nyílt seb a ragadozó harapásától. A hétfő délutáni támadásban megsérült férfiakat az usakosi kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotukat.

Az esetet kivizsgálta a namíbiai környezeti, erdészeti és turisztikai minisztérium, amely kedden azt közölte, hogy a leopárdot, amely két kölyköt nevel, megpróbálják elfogni és egy olyan helyre áttelepíteni, ahol kevésbé okozhat gondot. A megtámadott embereket segélyben fogják részesíteni az emberek és vadon élő állatok konfliktusából keletkezett károk helyreállítási alapjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.