Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

Az erdőtűz az Afrika legmagasabb hegyét is magába foglaló nemzeti park területének öt százalékát perzselte fel.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 19:54
A fresh dusting of snow sits atop mount Kilimanjaro in Tanzania
Kilimandzsárón megfékezték az erdőtüzet Fotó: REUTERS/Finbarr O'Reilly (TANZANIA) - GM1DWQSDOKAA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanzániai hatóságok szerint péntekre sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, amely a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének öt százalékát perzselte fel.

„A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet a Kilimandzsárón” – közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA).

A tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett vasárnap este egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martalék lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak – közölte a hatóság.

Kilimandzsárón megfékezték az erdőtüzet
Fotó: REUTERS/Finbarr O'Reilly (TANZANIA) – GM1DWQSDOKAA

A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek.

A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.

Negyedik napja ég a Kilimandzsáró

Negyedik napja ég Afrika legmagasabb hegye, a tanzániai Kilimandzsáró, a lángok eddig 28 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel – közölték a hatóságok szerdán.

A hegy déli oldalán mintegy ötszázan próbálnak meg kapával és egyéb eszközökkel tűztörőket létrehozni a talajon.

A tanzániai nemzeti parkok igazgatóságának vezetője (TANAPA), Allan Kijazi úgy nyilatkozott, sikerült nagy területen körbekeríteni a tüzet. Ugyanakkor elismerte, hogy a nehezen elérhető területeken akadálytalanul tombolnak a lángok.

A TANAPA szerint mintegy 3000 méteres magasságban, egyelőre ismeretlen okokból tört ki a tűz. A magasság és a tűzfészek nehezen elérhető volta akadályozza az oltási munkálatokat. A hatóságok egy helikoptert is bevetettek.

Allan Kijazi szerint esőben reménykednek, miután a hegy lábánál lévő Moshi településen már volt némi csapadék.

Mivel a Kilimandzsárónak nem minden oldala érintett, a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat követően csak lassan felélénkülő hegyi turizmus útvonalait más irányokba terelik. Továbbra is vannak a hegyen a csúcs felé tartó hegymászók is – mondta el Pascal Shelutete, a TANAPA szóvivője.

A 3900 méteres magasságban lévő Shira táborban tartózkodó német-svájci-osztrák hegymászócsoport szerint a környék csupa füst. Vezetőjük elmondta, hogy a biztonság kedvéért egy veszélytelenebb utat választottak.

Shelutete megerősítette, hogy a turisták által használt útvonalak biztonságosak.

A hatóságok szerint a vasárnap este támadt tűz átcsapott a keleti lejtőre, és elérte a Rombo-körzetet. Az erős szél miatt a tűz kiterjedt rét- és lápvidéket pusztított el. Helyszíni beszámolók szerint a lángok most a hegy lába felé, az őserdő irányába is terjednek. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A Kilimandzsárón legutóbb 2016 októberében volt tűz. Andreas Hemp bayreuthi biológus, aki több mint harminc éve vizsgálja a Kilimandzsáró különösen érzékeny élőhelyének változásait, megfigyelte, hogy egyre gyakoribbá váltak a hegységen a tűzesetek. A szakértő szerint ez összefüggésbe hozható a klímaváltozással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.