Negyvenegy ritka vadló született Kínában az év első felében

Negyvenegy ritka Przsevalszkij-ló született az év első felében a hszincsiangi Dzsungáriai-medencében, amely a lófajta fő élőhelye.

Forrás: MTI2020. 07. 13. 13:25
null
Przsevalszkij-vadló kancák a Hortobágyi Nemzeti Parkban Fotó: Beliczay László Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaporulatból 29 a Kalamaili természetvédelmi területen, vadon született, hat csikó fogságban, további hat pedig félig szabad körülmények között, karámban jött világra – mondta el a hszincsiangi vadlótenyésztő és kutatóközpont igazgatója.

A vadlófaj Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki az 1880-as években készített leírást róla. Az ázsiai vagy mongol vadló, valamint takhi néven is emlegetett alfaj jellegzetessége, hogy sohasem háziasították. Eredeti élőhelye a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Mongólia füves pusztasága.

A vadlófaj a vadászat és a környezet károsodása miatt tűnt el szinte teljesen a Dzsungáriai-medencéből. A kínai kormány a nyolcvanas években indította el a tenyésztési programot az alfaj Angliából és Németországból visszaszállított egyedeivel.

A faj állománya jelenleg 479, ebből 96 példány él fogságban.

Przsevalszkij-vadlókancák a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Fotó: Beliczay László / MTI

Világszerte mintegy kétezer példány él a Przsevalszkij-lovakból. A tenyésztőközpontban élő vadlovak az utóbbi időben hízásnak indultak, ezért a gondozók egészségük védelme érdekében edzeni kezdték őket.

A mongol állományon kívül hazánkban, a hortobágyi pusztán él a világon a legnagyobb szabadon élő populáció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.