Nem mindegy, hogyan napozunk

A barnulás folyamata egyfajta sejtkárosodást jelent az ózonréteg elvékonyodása miatt, így a napsütés sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Kuroli Enikő klinikai szakorvos lapunknak elmondta: a védekezés mindennél fontosabb, amelynek ajánlott fokát elsősorban a bőrtípus határozza meg. A szakember arra is figyelmeztetett: a magasabb faktorszámú termék nem véd jobban, csak tovább tart az általa nyújtott védelem.

2020. 07. 03. 17:44

A barnulás folyamata egyfajta sejtkárosodást jelent az ózonréteg elvékonyodása miatt, így a napsütés sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Kuroli Enikő klinikai szakorvos lapunknak elmondta: a védekezés mindennél fontosabb, amelynek ajánlott fokát elsősorban a bőrtípus határozza meg. A szakember arra is figyelmeztetett: a magasabb faktorszámú termék nem véd jobban, csak tovább tart az általa nyújtott védelem.

A napsütés ma már sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros UV A- és UV B-sugárzásokat, idén pedig az is speciális helyzetet okoz, hogy a legtöbb ember a megszokottnál jóval több időt töltött a négy fal között az elmúlt hónapokban – fejtette ki Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa. Mivel kevesebb napfény érte az emberek bőrét, az kevésbé készült fel a nyári időszakra, hiszen nem sikerült megszerezni azt az alapszínt, amely már áprilistól megalapozhatja a nyári időszak intenzív napozásait.

Figyeljünk a bőrtípusra

A legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a saját bőre tulajdonságai­val és képességeivel. Az utóbbi években egyre divatosabb lett a barna bőr, azonban a világos bőrűek többnyire nem tudnak jól lebarnulni, ők egyszerűen vörösödnek és leégnek – hívta fel a figyelmet Kuroli Enikő.

A világos bőrűeknek a napozást a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeniük, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás. Kiemelten kell ügyelniük arra, hogy prémium minőségű, magas fényvédő faktorú krémeket használjanak a bőr károsodásának elkerülése érdekében, illetve léteznek már fényvédő tulajdonságú nappali krémek is. Érdemes ügyelni a fizikai fényvédelemre is, például viselhetünk kalapot is – tette hozzá a szakember. Megfigyelhető például, hogy a tar férfiak fejbőrén idős korban nagyon sok a daganat. A baseballsapka nem ajánlott, hiszen a fül és a tarkó vagy fordított viselés esetén a homlok is leéghet. A karimás kalapok bizonyulnak a legjobb választásnak. A divatcégek szerencsére lépést tartanak ezzel, és nagyon sokféle kalap közül lehet választani. A ruházatot tekintve a következő hónapokban a könnyed nyári, például lenvászonviselet és a napszemüveg használata is ajánlott.

Mindig kövessük a fokozatosság elvét

Az UV A-sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV B pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A világos bőrben nincs melanin, márpedig ez a pigment azt a célt szolgálja, hogy a bejövő UV-sugarakat megfogja. A bőrben a melanin azt a szerepet látja el, amit a sztratoszférában az ózonréteg. Akinek nincs melanin a bőrében, az nem tudja felfogni ezeket a sugarakat, így sokkal jobban károsodik a bőre; azoknál pedig, akik lebarnulnak, a bejövő napsugárzás rendkívüli melanintermelést okoz. Ez a folyamat már önmagában is egyfajta sejtkárosodásnak tekinthető, ami ugyan komoly problémát nem okoz, az viszont különösen fontos, hogy a leégést elkerüljük. Egy nap alatt nem lehet lebarnulni, a fokozatosság elvét kell érvényesíteni – hangsúlyozta Kuroli Enikő.

De vajon mire figyeljenek oda fokozottan az idősebbek és mire a fiatalok? A szakorvos a Magyar Nemzetnek válaszolva elmondta: a védekezés fokát elsősorban a bőrtípus határozza meg, vagyis a fehér bőrűeknek, a világos szemű és hajszínű egyéneknek kell a legjobban vigyázniuk. – Az időseket ugyanúgy óvatosságra inteném, ugyanis idősebb korban az immunrendszer gyengébb, nehezebben védekezik az UV-sugárzás ellen. A fokozott UV-sugárzással együtt a bőr rosszindulatú daganatainak előfordulása is nőtt, ezt nap mint nap látjuk a bőrgyógyászati rendelőben – tájékoztatott.

Nagyon fontos, hogy a gyermekeket mindig kenjük be napvédő krémmel, hiszen ők nem tudják, hogy mennyit tartózkodhatnak a napon. Esetükben az is fontos, hogy a strandon folyamatosan ismételjük a fürdőzések után a védelmet. A kisgyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, és az immunrendszerük is fejletlen, így a szülőknek és a rájuk felügyelőknek óriási a felelősségük abban, hogy a gyermekek bőre le ne égjen. A szakember hozzátette: a gyermekkorban elszenvedett napégések száma összefüggést mutat a felnőttkori bőrdaganatok előfordulásával.

Leégés utáni teendők

Nem mindegy az sem, milyen fényvédő készítményt használunk. A legfontosabb, hogy patikában vásároljunk, és ne a közértben kapható termékeket keressük. – A nagy cégeknek van anyagi forrása a prémium minőségű termékeiket bevizsgálni, tesztelni, ezért ezek tényleg megvédik a bőrt a leégéstől. A magasabb faktorszámú termék nem véd jobban, csak tovább tart az általa nyújtott védelem – figyelmeztetett a doktornő.

Kuroli Enikő azt is elmondta, mit tegyünk akkor, ha már megtörtént a baj, vagyis leégtünk a napon. – A megelőzés mindennél fontosabb – intett óva a szakorvos, de elsőfokú napégés esetén a langymeleg tusolás, a vizes lepedővel való hűtés és a csakis patikában kapható, prémium minőségű after sun készítmények használata, valamint a lázmérés és folyadékpótlás a fontos.

Az olyan házi praktikákat, mint a tejföl, jobb, ha elfelejtjük – tette hozzá a szakorvos. Hólyagos napégés, láz, fejfájás esetén haladéktalanul szakemberhez kell fordulni, a megnyíló hólyagokat fertőtleníteni, a felülfertőződést lehetőség szerint meg kell előzni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.