Rengeteg műanyagot nyel be a legtöbb fiatal teknős

A kutatók azt találták, hogy a Queensland partjainál fogott legtöbb fiatal teknős lenyelt már elég nagy mennyiségű műanyagot. A Deakin, a James Cook és a Murdoch Egyetemek tanulmánya alapján a part mentén talált közönséges levesteknősök gyomrának 83 százalékában, míg az álcserepes teknősök 86 százalékának szervezetében megtalálható a műanyag – írja az Origó.

Forrás: ORIGO.HU2021. 08. 03. 11:16
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Hamann, a James Cook Egyetem professzora szerint a műanyagszennyezés ma az egyik legsürgetőbb fenyegetést jelenti a tengeri élővilágra.

– A műanyagok az összes tengeri törmelék 80 százalékát teszik ki, és mindenhol megtalálhatók, a felszíni vizektől a mélytengeri üledékekig

– mondta Hamann a The Guardian online portáljának. – A műanyag lenyelése és az abba való belegabalyodás fulladást okozhat, és sajnos több alkalommal dokumentálták a tengeri teknősök minden faja esetében.

A kutatók megvizsgálták a gyomor, a belek, a kloáka és a húgyhólyag tartalmát az Indiai-óceánról, Nyugat-Ausztráliától és a Csendes-óceántól keletre fekvő Indiai-óceánról.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Hamann elmondása szerint az India-óceánon talált egyik teknős gyomrában 343 darab műanyagot találtak, míg egy másikéban, amelyik a Csendes-óceánon él, 144-et tartalmazott.

A műanyagot fogyasztó teknősök aránya jóval magasabbnak bizonyult a Csendes-óceánon, mint az Indiai-óceánon.

Az Egyesült Királyságban található Exeteri Egyetemet is magában foglaló kutatás hétfőn jelent meg a Frontiers in Marine Science tudományos folyóiratban.

A kutatók ebben azt is kiemelték, hogy a kicsi, fiatalkorú teknősök a leginkább veszélyeztetettek,

mert ebben az életszakaszban a leginkább hajlamosak a műanyag lenyelésére a táplálkozási preferenciáik miatt, és ilyenkor keverednek a legtöbbször valamilyen műanyag szemétbe. Az általuk lakott óceáni övezetek ugyanis átfedésben vannak a magas műanyag-szennyezettségű területekkel.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Kutyák segítik a veszélyeztetett teknősök felkutatását

Kutyák segítségével kutatják fel és vizsgálják meg egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeit a kutatók az amerikai Illinois államban, hogy feltérképezzék a hüllők egészségére és élőhelyére veszélyt jelentő tényezőket.

A szakemberek szerint a díszes dobozteknős, amely egykor Illinois 102 megyéjének felében előfordult, ma már kevesebb mint tízben található meg.

Egyik ismert otthona Lee megyében van, ezért a Chicagói Állattani Társaság és az Illinoisi Egyetem szakemberei 1500 hektárnyi füves területet fésültek át a megyében a múlt héten.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.