Visszás, ha a celeb politizál?

Ma beiktatják az új amerikai elnököt, amihez rengeteg hagyomány – köztük parádé, beszédek és még bál is – társul. Mindez idén, a pandémia miatt visszafogottban alakul, kevés jegyet osztanak ki, és valószínűleg kevesebb sztár vesz részt a rendezvényen. Pedig a hírességek politikai véleményére az amerikaiak nagy része ad.

Magyar Nemzet
2021. 01. 20. 7:54
null
New York, 2011. december 31. LADY GAGA amerikai énekesnő fellép az óévbúcsúztató népünnepélyen a Times Square-en szilveszter éjszakáján, 2011. december 31-én az amerikai nagyvárosban, New Yorkban. (MTI/EPA/Peter Foley)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Normál körülmények között százezrek özönlenek Washingtonba, hogy részt vegyenek az elnöki beiktatáshoz kapcsolódó mulatságokon, idén azonban az ünnepség mérete rendkívül korlátozott lesz. A felvonulási útvonal mentén szokásosan kihelyezett nézőállványokat nem teszik fel, és az eddigi majd' 200 ezer jeggyel ellentétben csupán alig ezer tiszteletjegy volt elérhető a ceremóniára.

Az viszont változatlan, hogy a celebek közzéteszik a politikáról szóló gondolataikat is, és az amerikaiak általában nem is ítélik ezt el. Sőt,

ötödüknek számít, hogy kedvenc híressége mit mond a közügyekről

– derült ki a Lounge Group Amerikában és Magyarországon elvégzett, reprezentatív kutatásából. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik válaszadó gondolkodását befolyásolja az, hogy egy-egy celeb hogyan vélekedik a politikáról.

Már javában készülnek a beiktatásra
Fotó: Patrick Semansky / MTI/AP

Az amerikai elnök beiktatási ceremóniája ezért is lehet a zenészek, színészek és hírességek körében is az egyik legfontosabb esemény. Megjelenésükkel, fellépésükkel állást foglalnak, és kifejezik támogatásukat az ország vezetője iránt. Így volt ezzel Beyoncé is, aki Barack Obama 2009-es beiktatásán énekelt, vagy a The Piano Guys, akik Donald Trump partiján gondoskodtak a hangulatról. Idén, többek között Lady Gaga, Jennifer Lopez és Justin Timberlake lép színpadra Joe Biden ünnepélyén.

Lady Gaga az amerikai focibajnokság döntőjén, miután elénekelte az himnuszt. Most a beiktatáson adhatja elő
Fotó: MTI

Mel Gibson, Jimmy Fallon, Taylor Swift, Kanye West – csak néhány híresség, akik aktívan politizálnak, és nem félnek megmutatni pártszimpátiájukat. Az amerikai elnökválasztás során több amerikai híresség is követői tömegét buzdította szavazásra. – A nagyobb részvételi arány a politikai felhatalmazás szempontjából pozitív, de ami ennél is fontosabb, hogy az emberek értékelik a demokrácia biztosította jogaikat, és élnek is velük – mondja Stefkovics Ádám, a Századvég Alapítvány piackutatási igazgatóhelyettese.

A Lounge Group kutatása szerint a magyarok teljesen másként gondolkodnak a sztárok közéleti kinyilatkoztatásairól. Itthon a válaszadók fele szerint egyáltalán nem vagy inkább nem fogadható el, ha celebek politizálnak. Ez az attitűd elsősorban az idősebbekre jellemző, de a fiataloknál is tetten érhető ez a vélekedés. – Vannak ugyan pozitív példáink, amikor hírességek megfogalmaznak fontos, közélettel kapcsolatos gondolatokat – például Lovasi András –, de

ilyenkor az internet népe szinte azonnal támadásba lendül a kommentszekció arénájában

– mondja Stefkovics Ádám.

A YouTube magyar véleményvezérei között csak elvétve találunk olyat, aki hajlandó politikai kérdésekkel foglalkozni. Gergely Viktor videós szerint az összes olyan témában kifejezetten nagy felelősségük van az influenszereknek, amelyben valamilyen saját véleményt fogalmaznak meg, és ez alól nem kivétel a politika sem. A YouTube-on Siriusként ismert, közel 300 ezer követővel rendelkező videós azon kevés netes híresség közé tartozik, akik a 2018-as országgyűlési választások alkalmával például voksolásra buzdítottak. – Én pártolom, ha egy ismert youtuber úgy dönt, beszél ilyen témákról. Viszont ebben az esetben fontosnak tartom, hogy

igyekezzen naprakész lenni a politikai helyzetet tekintve, és úgy alkosson saját véleményt.

Sajnos a kommentmezőben sokszor azt látom, hogy a rajongók hajlamosak felcímkézni az embereket: aki zenész, az már a zenészfiókban is marad, miközben a politikai véleménynyilvánítás nem diplomához kötött és nem is a politológusok kiváltsága – fogalmazott.

Az Egyesült Államokban 2020. szeptember 5–7. között, kétezer fő bevonásával zajló felmérést a Lounge Group megbízásából a Cygnal LLC végezte. A magyar társkutatást ötszáz fő online megkérdezésével a Századvég Alapítvány végezte 2020. október elején, a minta összetétele kor, nem, településtípus alapján reprezentatív a magyar lakosságra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.