Lehet más a populizmus

Túl magas az LMP-nek a parlamenti küszöb, ezért Gyurcsányhoz kell dörgölőzni?

Jakubász Tamás
2020. 09. 11. 16:34
null
A rendőrség dolga lesz felderíteni az ügyet, amelybe az LMP belekeveredett Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld-, más nézőpontból nézve zöldségvita van kibontakozóban lapunk hasábjain. Szeptember elején az LMP legújabb adóötletét elemeztük: a párt szabályozná az alapvető élelmiszerek, így a zöldségek, a gyümölcsök árát, mégpedig az áfa csökkentésével. Az elképzelés kapcsán felidéztük a számvevőszék tavalyi szakmai elemzését, amelyből kiderül, hogy a forgalmi adó mérséklése legfeljebb rövid ideig érezteti hatását az árakban, de az is megeshet, hogy egy-egy termék rögvest drágább lesz az áfaváltozás után, mint előtte volt.

Írásunkra az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese reagált. Csárdi Antal számpéldát hozott fel, majd szót ejtett az igazságos adórendszerről és a zöldpolitika mibenlétéről, de arról sajnos nem, miként érné el a párt, hogy a zöldség valóban olcsóbb legyen egy esetleges áfacsökkentés után. Ehelyett némi oligarcházást és propagandistázást kaptunk, illetve annak felemlegetését, hogy fontosak a közéleti szempontok. Megpróbálva Csárdi Antal kedvére tenni, a zöldségügy apropóján álljon itt némi közéleti kitekintés.

Érdemes ott kezdeni, hogy az áfacsökkentés sok mindenre alkalmas lehet. Hozzájárulhat a feketegazdaság mérsékléséhez, világos viszonyokat teremthet egyes gazdasági ágazatokban, népszerűsíthet bizonyos termékeket, befektetések megvalósítását is ösztönözheti, és átmenetileg akár az árak is csökkenhetnek, de hosszú távú árszabályozásra, az árak tartós csökkentésére – vagyis amire az LMP használni akarja – nem jó módszer. A zöldségek drágulása ezzel szinte biztosan nem állna meg, miközben tízmilliárdos, de akár százmilliárdos nagyságrendű áfabevételtől elesne az állam. Vagyis itt állnánk egy rendkívül költséges, de a kívánt eredményt meg nem hozó intézkedéssel, amely a végén még adóemelésnek is oka lehet. Így pedig az LMP felvetése még véletlenül sem a zöldgondolat adóügyi megjelenése, hanem egyszerű, színtiszta és fedezet nélküli populizmus. S mint ilyen, leginkább azokra a minden alapot nélkülöző, de szavazatszerzésre éppen alkalmas gazdaságpolitikai megoldásokra hasonlít, amelyekkel Gyurcsányék dolgoztak 2002 és 2010 között.

A közvélemény-kutatások adatai alapján egyébként a gyurcsányi megoldások átvétele igen észszerű lépés az LMP számára. A jelenleg 2-3 százalékon veszteglő párt ugyanis egymaga aligha ugorja meg 2022-ben az ötszázalékos parlamenti küszöböt, így hát ideje, hogy nagyokat mondjanak, olyanokat, amire az őszödi szónok is felkaphatja a fejét. Ha a cél az, hogy az LMP adja a zöld színt Gyurcsány zászlaján, akkor a párt jó úton indult el.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.