időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Jellemábrázolás Puskin: Karácsony Gergely című művében

Szikszai Péter
2021.10.22. 16:41 2021.10.22. 16:54
Jellemábrázolás Puskin: Karácsony Gergely című művében

Senki nem tudja jobban lejáratni Karácsony Gergelyt, mint Karácsony Gergely. Ez az ízig-vérig felesleges ember bukása után egyre-másra adja az interjúkat, amelyekből az derül ki, hogy nem is akarta ő annyira ezt a miniszterelnök-jelölti izét. Nem is volt ő ebben annyira benne, sok volt a macera, a kampányolás meg tök fárasztó. 

Tulajdonképpen jobb is, hogy így alakult, meg is könnyebbült, meg hát egy kicsit unta is a lelkem. Amikor éppen ellenfeleivel kellett volna vitatkoznia, arra gondolt, hogy akciós az Aldiban a laktózmentes túró, és hogy ki megy a gyerekért a röplabdaedzésére. Kicsit pozitívabb lenne a kép, ha politikusunk figyelmét inkább a főváros helyzete miatti aggodalom terelte volna el, de Karácsony Gergely is csak egy ember, nem is akármilyen. 

A személyiségrajza alapján a hiányzó nyelvtudás, a meg nem szerzett jogosítvány, a befejezetlen egyetemi félévek és az erősen félvállról vett főpolgármesterkedés után kész csoda lett volna, ha eljut áprilisig. Ránéz az ember, és látszik rajta, hogy még azt sem tudja eldönteni, van-e kedve bármihez, nemhogy megmenteni Orbántól Magyarországot. Karácsony Gergelyt mindig körbelengi a spleen. Puskin Anyeginje hozzá képest egy eltökélt, felelősségteljes személyiség. Talán azt gondolta, úgy lesz miniszterelnök, ahogy adjunktus lett. Hátszéllel, képesítés nélkül. A jobboldali sajtó megírta róla néhányszor, hogy al-kal-mat-lan. Némileg azonban rácáfolt, mert például önimidzsrontásban kiváló. Politikusként nullánál kevesebbre írta le magát, és még egy-két interjú, aztán főpolgiként is megbukik. 

Mivel zuhanása még tart, nem tudjuk, hogy halk puffanás vagy fájdalmas becsapódás lesz a vége. Gergő ugyanis hagyott maga után egy kis számlát. Riválisa, Márki-Zay közlése szerint – úgy 500 millió csúszott el Karigeri kampányára, amit az érintett végigunatkozott. Csak úgy 50 milla körül volt az a plakátsorozat, amellyel a Budaörsi úttól Rákoskert külsőig szórták meg a várost, miszerint ő majd nagyon legyőzi Orbánt. 

El lehet képzelni, hogy mit gondol most az a rengeteg aktivista, aki az egyébként unatkozó Karácsonynak házról-házra járva aláírást gyűjtött. Gondolhatjuk, mit éreznek a szavazói, miután Gergő bevallotta, el-elkalandozott a figyelme kampányolás közben. Kárba veszett Csányi Sándor kitüntetett gondoskodása és Osvárt Andrea gyöngéd bátorítása is. De fogalmunk sem lehet, mennyire ment fel a pumpa Karácsony támogatóiban.

B. Gordon nehezen összekuporgatott százmilliókat, Ficsor Ádám pedig vérrel és verejtékkel összerakott adatbázist (lásd még Bajnai-lista) hozott a projektbe. Nyilván nem szívességből: befektetésnek gondolták. De most akkor ki fizeti majd a cechet? Hát persze hogy a főváros! Máshonnan nem is nagyon lehetne törleszteni az adósságot. Addig is, amíg a kifizetések elintéződnek, Gergő elfacebookozgat. Hacsak meg nem unta időközben, és már más írja helyette a posztokat is.

Borítókép: Mirkó István

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!