idezojelek

Diktatúra?!

Karácsony Gergőnek halvány sejtelme sincs a történelemről.

Cikk kép: undefined
2021. 11. 15. 13:00
Fotó: Balogh Zoltán

Gergő, mondd, te normális vagy? Hogy azt kérdezed, miben különbözött a Fidesz-kongresszus egy MSZMP-kongresszustól? Értem én, hogy sok minden mellett a Károlin elkezdett történelem szakot sem sikerült befejezni – nyilván még jóval a 20. századi magyar történelem előtt lefalcoltál –, de ennyire csak nem mehettek el otthonról? Máskor, mielőtt ilyen hülyeségeket írogatsz, legalább nézz szét a neten, keress egy-két képet azokról a bizonyos MSZMP-kongresszusokról, és hasonlítsd össze a két kongresszuson a Lenin-arcképek és a magyar zászlók számát! 

De ha már a Facebookon keresztül engem is megszólítottál a kérdéseddel, miszerint: „Most komolyan, szerintetek miben különbözik egy Fidesz-kongresszus egy MSZMP-kongresszustól…?”, akkor hadd válaszoljak, ahogyan kérted, komolyan: szerintem abban, amiben Kádár János Orbán Viktortól, amiben egy hazaáruló egy magyar államférfitól.

Nem mellesleg van annak egy kis bukéja, amikor te jössz a Kádár-rendszerrel, Gyurcsánnyal meg Lendvai Ildikóval a hátad mögött. Kádár-rendszerezés helyett én inkább elővenném a helyedben Karinthytól a Találkozás egy fiatalemberrel-t.

Egyébként nyilván tudod, hogy Orbánt a Kádár-rendszerben egy párszor gumibottal helybenhagyták, és téged nemcsak azért nem, mert még túl fiatal voltál ahhoz, hogy például egy-egy nyolcvanas évekbeli október 23-án kimenj tüntetni, hanem azért sem, mert ha idősebb lettél volna, akkor se mentél volna ki. Egyszerűen gyáva lettél volna hozzá. Ja, és persze fölkelni sem sikerült volna.

Szép kis páros vagytok ti a Márki-Zay haveroddal. Aki legutóbb éppen nem Kádár-rendszerezett, hanem Ceaușescu-rendszerezett. Ő egyébként is rá van kattanva ezekre a diktatúrákra: az Orbán-kormány kapcsán hol a Rákosi-rendszerrel, hol a náci Németországgal von párhuzamot. Ha beszélsz vele, esetleg mondd meg neki is, hogy ez mind marhaság, bár elvileg neki van egy történész diplomája.

Nem akarok tanácsokat osztogatni, de szerintem le kellene szállni erről az állandó diktatúrázásról, a Kádár-, a Ceaușescu- meg mindenféle egyéb totalitárius rendszerekhez, például a nácikhoz való hasonlítgatásról. Egyrészt azért, mert nyilvánvalóan nem igaz. Másrészt viszont azért, mert az összehasonlítás ezen diktatúrák bűneinek a relativizálását jelenti. Ami súlyosan sérti azoknak az áldozatoknak az emlékét, akiket ezek a rendszerek megöltek vagy megnyomorítottak. Vagy „csak” földönfutóvá tettek. Sokan voltak ugyanis ilyenek. 

Ha nem hagytad volna abba idejekorán a történelem tanulmányaidat, talán te is tisztában lennél ezzel.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

 

 

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.