időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Orbán zseniálisan tette helyre Szabó Tímeát

Felhévizy Félix
2022.11.06. 06:30
Orbán zseniálisan tette helyre Szabó Tímeát

Ezek semmiből sem tanulnak.

Felhévizy Félix azon tűnődött, hogy a politikai kommunikáció mennyit fejlődött az elmúlt húsz évben. Ma már a politikusoknak nem csak azt tervezik meg a spindoktorai, kommunikációs stratégái, hogy mit, mikor és hogyan mondjanak, már azt is megtervezik, hogy egy-egy zakóhoz, milyen színű nyakkendőre lesz szükség, mert a színek is üzenetet hordoznak, tehát egy adott esetben akár egy rosszul megválasztott nyakkendő is komoly szavazatokba kerülhet. Ennek a tudatos, jól felépített politikai kommunikációnak a tengerentúlon van hagyománya, de mára már minden magára valamit is adó politikus nagy hangsúlyt helyez ezekre technikákra, mert bizony a hatalom megszerzéséhez ma már nem elég a puszta teljesítményét bemutatni az adott kormánynak, politikusnak. 

Bizony nagyon fontosak a megszólalások, döntők azok a szavak, kifejezések, amiket egy politikus nagy nyilvánosság előtt használ. 

Magyarországon a Fidesz és a kormánypárti politikusok nagyon ügyesen használják ezeket a politikai kommunikációs technikákat. Azonban a baloldal messze-messze elmarad ezekben a dolgokban is tőlük. 

Nagyon tanulságos volt figyelni ilyen szemüvegen keresztül például a szerdai parlamenti ülést, ahol az azonnali kérdések órájában válaszolt az országgyűlési képviselők kérdéseire Orbán Viktor. A miniszterelnöknek Szabó Tímea, a Párbeszéd nagyasszonya is tett fel kérdést. Bár jobb lett volna mindenkinek, ha nem tette volna fel.

Az önmagát nagyon okosnak, PC-nek és felkészültnek tartó Szabó kérdésében, amelyben a szociális törvényről kérdezte a miniszterelnököt, módszeresen „lex megdöglesz törvény” szófordulatot használta. Orbán Viktor higgadtan úgy reagált válaszában, hogy a párbeszédes politikusnak talán nem kellene olyan kifejezést használnia, mint a „megdögleni”. 

„Ha emberekről beszélünk, azt a kifejezést, hogy dögöljön meg, talán mellőzhetnénk!” – fogalmazott a miniszterelnök, Szabó Tímea meglehetősen alpári módon feltett kérdésére válaszolva. Orbán Viktor zseniálisan tette helyre a magából ismét kivetkőzött baloldali politikust. De úgy látszik ezek semmiből sem tanulnak. Szabó ugyanis a Facebook-oldalára az alábbi bejegyzést posztolta:

„Orbán Viktornak nem tetszett a »Lex Megdöglesz« elnevezésem. Engem viszont nem érdekel, hogy mi tetszik Orbán Viktornak. Egyébként nekem pedig az nem tetszik, hogy miközben Orbán fizetését a nyáron havi 4 millió forintra emelték, addig az elmúlt 30 év legnagyobb szociális válsága küszöbén a Fidesz hagyja, hogy családok, idősek, betegek százezrei az utcára kerüljenek. Ez a szocialis törvénymódosítás nem más, mint: Lex Megdöglesz!”

Szabó Tímea azt írta, hogy őt nem érdekli, hogy mi tetszik Orbán Viktornak. Ezt még megértjük, de hogy arra is tesz, méghozzá magasról, hogy a saját hús-vér szavazóinak mi tetszik azt már kevésbé lehet megérteni. Ugyanis ezekkel a kirohanásokkal csak a virtuális támogatóinak tud csak megfelelni, ott tudja bezsebelni a látszatlájkokat. De ez a koncepció a valóságban nem vezet sehova, illetve pont oda vezet, ahol jelenleg tart a baloldali ellenzék. 

Talán el kellene kezdeni Szabó Tímeáéknak elmélyedni a politikai kommunikáció rejtelmeiben, bár az is örök igazság, hogy valós teljesítmény nélkül a legjobban felépített kommunikáció is szertefoszlik pillanat alatt.

Hogy lehet az, hogy négy súlyos választási kudarc után sem képesek változtatni a politikai megszólalásaik minőségén. Úgy tartja a mondás, hogy az okos a más kárán tanul, a hülye a sajátján. De ők ezek szerint még a saját kárukon sem képesek tanulni – gondolta magában Felhévizy és nekiállt kiválasztani a nyakkendőt, amit az esti színházba szándékozik majd felvenni, mert mint tudjuk, sok múlik a részleteken.

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.