idezojelek

Orbán zseniálisan tette helyre Szabó Tímeát

Ezek semmiből sem tanulnak.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Ezek semmiből sem tanulnak.

Felhévizy Félix azon tűnődött, hogy a politikai kommunikáció mennyit fejlődött az elmúlt húsz évben. Ma már a politikusoknak nem csak azt tervezik meg a spindoktorai, kommunikációs stratégái, hogy mit, mikor és hogyan mondjanak, már azt is megtervezik, hogy egy-egy zakóhoz, milyen színű nyakkendőre lesz szükség, mert a színek is üzenetet hordoznak, tehát egy adott esetben akár egy rosszul megválasztott nyakkendő is komoly szavazatokba kerülhet. Ennek a tudatos, jól felépített politikai kommunikációnak a tengerentúlon van hagyománya, de mára már minden magára valamit is adó politikus nagy hangsúlyt helyez ezekre technikákra, mert bizony a hatalom megszerzéséhez ma már nem elég a puszta teljesítményét bemutatni az adott kormánynak, politikusnak. 

Bizony nagyon fontosak a megszólalások, döntők azok a szavak, kifejezések, amiket egy politikus nagy nyilvánosság előtt használ. 

Magyarországon a Fidesz és a kormánypárti politikusok nagyon ügyesen használják ezeket a politikai kommunikációs technikákat. Azonban a baloldal messze-messze elmarad ezekben a dolgokban is tőlük. 

Nagyon tanulságos volt figyelni ilyen szemüvegen keresztül például a szerdai parlamenti ülést, ahol az azonnali kérdések órájában válaszolt az országgyűlési képviselők kérdéseire Orbán Viktor. A miniszterelnöknek Szabó Tímea, a Párbeszéd nagyasszonya is tett fel kérdést. Bár jobb lett volna mindenkinek, ha nem tette volna fel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önmagát nagyon okosnak, PC-nek és felkészültnek tartó Szabó kérdésében, amelyben a szociális törvényről kérdezte a miniszterelnököt, módszeresen „lex megdöglesz törvény” szófordulatot használta. Orbán Viktor higgadtan úgy reagált válaszában, hogy a párbeszédes politikusnak talán nem kellene olyan kifejezést használnia, mint a „megdögleni”. 

„Ha emberekről beszélünk, azt a kifejezést, hogy dögöljön meg, talán mellőzhetnénk!” – fogalmazott a miniszterelnök, Szabó Tímea meglehetősen alpári módon feltett kérdésére válaszolva. Orbán Viktor zseniálisan tette helyre a magából ismét kivetkőzött baloldali politikust. De úgy látszik ezek semmiből sem tanulnak. Szabó ugyanis a Facebook-oldalára az alábbi bejegyzést posztolta:

„Orbán Viktornak nem tetszett a »Lex Megdöglesz« elnevezésem. Engem viszont nem érdekel, hogy mi tetszik Orbán Viktornak. Egyébként nekem pedig az nem tetszik, hogy miközben Orbán fizetését a nyáron havi 4 millió forintra emelték, addig az elmúlt 30 év legnagyobb szociális válsága küszöbén a Fidesz hagyja, hogy családok, idősek, betegek százezrei az utcára kerüljenek. Ez a szocialis törvénymódosítás nem más, mint: Lex Megdöglesz!”

Szabó Tímea azt írta, hogy őt nem érdekli, hogy mi tetszik Orbán Viktornak. Ezt még megértjük, de hogy arra is tesz, méghozzá magasról, hogy a saját hús-vér szavazóinak mi tetszik azt már kevésbé lehet megérteni. Ugyanis ezekkel a kirohanásokkal csak a virtuális támogatóinak tud csak megfelelni, ott tudja bezsebelni a látszatlájkokat. De ez a koncepció a valóságban nem vezet sehova, illetve pont oda vezet, ahol jelenleg tart a baloldali ellenzék. 

Talán el kellene kezdeni Szabó Tímeáéknak elmélyedni a politikai kommunikáció rejtelmeiben, bár az is örök igazság, hogy valós teljesítmény nélkül a legjobban felépített kommunikáció is szertefoszlik pillanat alatt.

Hogy lehet az, hogy négy súlyos választási kudarc után sem képesek változtatni a politikai megszólalásaik minőségén. Úgy tartja a mondás, hogy az okos a más kárán tanul, a hülye a sajátján. De ők ezek szerint még a saját kárukon sem képesek tanulni – gondolta magában Felhévizy és nekiállt kiválasztani a nyakkendőt, amit az esti színházba szándékozik majd felvenni, mert mint tudjuk, sok múlik a részleteken.

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Ezek bizony mindig ugyanazok!

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

„Az árulónak ne bocsáss meg soha”

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Az erő mindig alulról jön

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Magyar szószegés után amerikai árulás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.