Gaz és kutyagumi uralja László Imre kerületét

Találós kérdés a DK-s polgármesternek: ha a méhek beporozzák a gazt, mi lesz?

2021. 06. 08. 16:50
null
Forrás: a szerző
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ülök a fotelben, és nézegetem a telefonommal frissen készített fényképeket. A Gellérthegyen, a Citadella felé kanyargó út mentén, a burjánzó gazban, tábla hirdeti vidáman: „Kevesebb kaszálás, több méh”. Az FMH mögötti csendes utcasarkon, a dugig telt kutyagumi-gyűjtő tetejére helyezett, s körülötte szaporodó nejlonzacskók képe mintha azt üzenné: Kevesebb ürítés, több ürülék.

Pillanatfelvételek ezek László Imre kerületéről. Sokakkal együtt, ő az az ellenzéki botcsinálta politikus, aki egy Szimpatikában aligha, de bármelyik antipatikában örömmel alkalmaznák gyógyszerésznek. Jóllehet nem gyógyszerész, hanem a Szovjetunióban továbbképzett katonaorvos.

Ígérem, nem fogok katonatörténetekbe! Csupán egy személyes benyomás, 1986 és ’88 közöttről. Kezdő tisztek mesélték, hogy azért szereltek fel a civil egyetem, főiskola elvégzése után, mert a honvédségben lényegesen jobb fizetéssel, szolgálati lakással, magas nyugdíj tudatában építhettek karriert. Ráadásul döbbenetes katonaorvos-hiánnyal küzdött a sereg. László Imrének bejött, amennyiben minisztériumig kapaszkodott felfelé a ranglétrán.

Teszem hozzá, a Magyar Honvédség kizárólag nevében volt magyar, honvédség pedig egyáltalán nem volt, lévén Néphadsereg nevet viselt, s mint ilyen, a szovjet Vörös Hadsereg (amelynek egy része ideiglenesen hazánkban állomásozott) alá tartozott. Ez mit jelentett a sorkatonai hétköznapokban? Tulajdonképpen arra képeztek ki, például engem is, hogy amíg a ruszkik arcvonalba állnak, feltartsuk az ellenséget, persze életünk árán, jelesül az Ausztria irányából betörő olasz hegyivadászokat. Például kiképeztek arra, mit kell cselekednünk atomcsapás esetén. Nos, gépfegyverünket magunk alá rejteni, nehogy megolvadjon, majd a lökéshullám elmúltával féltérdre ereszkedve, rövid sorozatokat engedni a gomolygó atomfelhőbe. Miért is? Ezt meg is kérdeztük a tisztelvtárstól, aki készségesen felvilágosított: onnan várható az ellenség. Ebből azért elég világosan kitetszik, hogy puszta veszteségként tartottak számon minket.

Csak kérdezem: vajon a leningrádi Kirov Katonaorvosi Akadémián, az orvostovábbképzés mellett még mire képezték ki a hallgatókat, ott a Szovjetunióban? Köztük László Imrét.

No, de lássuk, miként boldogul az alezredes úrelvtárs a civil életben!

Ahol egykor Prézli kutyánkkal labdáztunk, a Gellérthegy lankáin, ma legelő terpeszkedik. Már, persze nem igazi legelő, ahol jellemzően marhacsorda, gulya, ménes, konda, juhnyáj táplálkozik békésen, mert a méh, bizony nem legel. A méhecske nyaló-szívó szájszervével gyűjtöget (ezt hívhatják a matematikában, helyesírásban, illetve már biológiában is oly képzett ellenzéki politikusok legelésnek). Miközben virágról virágra röppen, beporozza a növényeket.

Kérdem én: ha a méhek beporozzák a gazt, mi lesz? Még több gaz. Miként, ha nem viszik el a kutyagumit, még több kutyagumi lesz. Ez, mint cél, nem tűnik igazán észszerűnek. Netán azért nem futja kaszára, kaszásra, kukatisztítóra, mert másra kell a pénz? Esetleg Czeglédy ügyvédi irodájának?

(Borítókép: Pillanatfelvételek László Imre kerületéről. Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.