Annak a ténynek a tisztázására, hogy a mexikói és a tex-mex konyha mennyire nem egy és ugyanaz, karakterek ezreit lehetne elpocsékolni. Ha az ember megérkezik Kaliforniába, mint jómagam is, nagyszerű időzítéssel, kerek két hónappal a pandémia előtt, minderről személyesen is tájékozódik – és a mexikói konyhára szavaz. Ettem, fogyasztottam mindenfélét, igyekeztem feltérképezni a különféle latin-amerikai konyhákat, megismertem a guatemalai, a karibi, a hondurasi ételeket, de a szívem csak visszahúzott a mexikói konyhához. Mert hogy az tényleg nagyon jó.
Mint mindenütt, itt is az alapanyag a lényeg. Jó tortillából, friss zöldségekkel, eredeti szószokkal minden más, mint itthon. De ha csak egyetlen ételt kellene kiemelnem, akkor az a pacalleves, a menudo lenne.
Alföldi emberként, aki a pacalpörköltet oxigénként eregette le magába gyermekkora óta, azon kívül gyakorlott balkáni utazóként, ahol a szerb, a román, az albán és a bolgár pacallevesek valósággal elborítják a placcot, igazán akadt összehasonlítási alapom. És valljuk be, a menudo teljesen állja az összehasonlítást európai társaival. Tudom én, hogy nem különösebben úrias étel, és inkább fogyasztják sáros csizmás arizonai marhapásztorok, mint úri dámák, de mit tegyünk, a menudo jó és kész.
A szikár tény, hogy pacalból levest lehet főzni, önmagában nem túl eredeti felfedezés, a mi menudónkhoz is ugyanúgy marha kell, mint bármilyen más pacalételhez. Nevadában a temérdek marha, ott voltak a harmincas években is, amikor a menudo karrierjét megkezdte. Ott főzték mexikói melósok, cowboyok szülinapi partikra, karácsonyra, mindenütt és minden időben, amikor nagy tömegben jól kellett lakatni az embereket.

Fotó: 123RF
A menudo persze, ezerféle lehet, de alapjáraton nem hiányozhat belőle a csili, az oregánó, az elkészült levesbe pedig gyakran hominyt, azaz lime-os oldatban áztatott kukoricamagot tesznek. A különféle regionális változatokba mindenféle húsok, zöldségek kerülhetnek, tényleg csak a fantázia szab határt. Az átlagos kaliforniai menudo sokszor afféle fitneszváltozat, vegán és álmosan üres, ez kell a fogyókúrázó amerikaiaknak, a mexikóiak bátrabbak a kalóriákkal, megtömik a levesüket, ahogyan kell. De ami a menudónál a legfontosabb, és erről az erdélyi pacalleves fogyasztói is tudnának beszélni: kiváló gyógyszer másnaposság ellen. Aki tehát felöntött a garatra, és még nem tudja, hogy reggel lévén újra berúgjon vagy kezdjen magával valamit, ne gondolkodjon, hanem gyorsan készítse el az alábbi varázsfőzetet: