Hazajáró-pont Márton Áron szülőfalujában: Kárpátia étterem

Aki Székelyföldön jár, álljon meg Csíkszentdomokoson és ne hagyja ki a Kárpátia étterem nyújtotta élményeket!

Borbély Zsolt Attila
2021. 04. 07. 13:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki bebarangolta Székelyföldet észrevehette, hogy a fontosabb városok jellemzően 50-60 kilométernyire fekszenek egymáshoz képest. A mai Hargita megye három székének központjai, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Csíkszereda kis túlzással egy egyenlőoldalú háromszög csúcsain helyezkednek el, Szeredától délre hasonló távolságra esik Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely. A városok közt is bőven akad látnivaló a fél út táján. Székelyudvarhely és Csíkszereda között ott van Homoródfürdő, Csíkszereda és Kézdivásárhely között a Nyerges tetőn utolsó csepp vérükig küzdő 48-as honvédek előtt tiszteleghetünk, Gyergyószentmiklósról Csíkszereda felé megállhatunk Erdély legendás püspökének, Márton Áronnak a szülőfalujában, Csíkszentdomokoson.

A képek a szerző felvételei.

Ahol nemcsak a minden magyar szívű embernek megtekinteni javasolt emlékmúzeum működik, hanem a Kárpátia étterem is, az azonos nevet viselő panzió keretén belül. Már a névadás is szívet melengető, s biztató, hisz az ugyanezen nevet viselő zenekar, valamint könyvkiadó a maga műfaján belül iskolapéldáját nyújtja a nemzetelvű gondolkodás és értékrend tudatos terjesztésének.

A fából ácsolt épület teraszáról csodás kilátás nyílik a környező tájra. A beltér is szeretnivaló, van kandalló, a falon többek között „Házi áldás” és népi díszítésű, „Isten, haza család” feliratú festett fatábla, továbbá rovásfeliratok. A halászlé is rovásfeliratú kerámiában érkezik. Kovácsolt vas világítótestek, zöld növények, adventi koszorú – meghitt, vendégmarasztaló atmoszféra. Sajnos legutóbbi látogatásom alkalmával, 2020 decemberében egy – szerencsére magyar nyelvű – rádiócsatornán hol a reklám, hol a popzene szólt, étteremben bármiféle rádió oda nem illő, zavaró tényező. (Gondolnánk, hogy természetes dolog, hogy ha rádió szól egy magyar település valamely szolgáltató egységében, akkor az magyar nyelvű, de sajnos találkozhatunk ellenpéldákkal is.)

A bejáratnál matrica hirdeti, hogy ez is egy „Hazajáró pont”, olyan lokáció, ahol a Hazajáró Egylet tagsági kártyája kedvezményekre jogosít. A „Hazajáró Pont” nem kizárólag pénzben mérhető kedvezményt jelent, hanem a „Hazajáró” című tévéműsor értékrendjének jegyében egyfajta szellemi-lelki pluszt is ad a vendégnek a szolgáltató, legyen az egy népdal, egy üdvözlő pálinka, egy honismereti vezetés vagy akár egy esti közös tábortűz.

A konyha teljesítménye jónak mondható, az egyes fogások hozzák a bevált, népszerű ízharmóniákat. Az étlap elsősorban klasszikus magyar és székely ételeket kínál, ezt színesítik román, illetve nemzetközi fogásokkal. Kínálnak többek között túrós puliszkát (előételképpen), tárkonyos vadragulevest, parasztcsorbát, miccset, cigány pecsenyét, különféle töltött és sült húsokat, marhapörköltet, lazac steaket görög salátával, Gundel palacsintát.

Az árak kedvezőek. Kis adag levesek (3 dl) és desszertek átszámolva 1000 forint alatt, előételek 800 és 1300 között kaphatóak, főételek többsége 2000 forint körüli összegbe kerül körettel együtt.

Első ízben a kétezertízes évek legelején jártunk itt, akkor pacallevest, káposztalélevest, csülköt és pisztrángot ettünk, tisztes fősodratú ételeket kaptunk. Tavaly decemberben halászlét ettem, ami simára volt turmixolva, íze koncentrált és friss volt, mentes a szokásos hibáktól (uszadékosság, túlsózás, állott íz), a két kisebb pontypatkót frissen főzték a lébe, ezeknek íze, állaga egyaránt jó volt. Nyers csípős paprikát, Erős Pistát, valamint friss pityókás kenyeret adtak hozzá. Kértem még egy somlói galuskát is, ez átlagosnak, élvezhetőnek bizonyult.

A kiszolgálás kedves, figyelmes, udvarias és gyors.

A nagyipari sörök mellett kínálnak Tiltott Csíki Sört is. Szerepel az itallapon helyi gyomorkeserű és pálinka, utóbbi műfajban kiváló anyaországi tételeket is adnak. A borlapon magyar csendes bor nem szerepel egyáltalán, erdélyi és Kárpátokon túli nagypincészetek tételei sorjáznak rajta. A magyar színeket csak néhány Törley pezsgő képviseli, pedig ma már a székely áruházakból is beszerezhető több tucat jó magyar bor baráti áron.

E szépséghiba dacára a Kárpátia étterem jó hely, érdemes itt utunkat megszakítani, de valamelyik szomszédos városból is megéri ide átugrani egy ebédre.

A Kárpátia étterem elérhetőségei:

Csíkszentdomokos, Sáros út 2016A

Telefonszám: + 40 266 336 200

Honlapok: http://www.karpatiapanzio.com

https://www.facebook.com/karpatiapanzio.csikszentdomokos

E-mail-cím: [email protected]

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 8.00 – 22.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.