A Kárpát medencét keresztül-kasul bebarangolva arra a következtetésre juthatunk, hogy az anyaországi dinamikus, szinte robbanásszerű fejlődés hasonló változás a vendéglátás felső szegmensében a nagyobb elcsatolt országrészek közül a Felvidéken és Erdély néhány kiemelt pontján zajlott le. Van mozgás a Délvidéken és Kárpátalján is, de az sokkal lassúbb. A prímet a nagyvárosok viszik, Pozsony és Kassa, de ahogy Erdélyben is akadnak aprócska kulináris éden-szigetek (pl. a Bálványos Resort, ahol három csúcsétterem is működik a cseppnyi üdülőfaluban), úgy a Felvidéken is akad pár gyöngyszem, mely apró településeken működik. Ezek egyike a Komáromszentpéteren életre hívott pincészet-vendégfogadó-tanya-étterem, a St. Petrus Vini. Szentpéter Komáromtól 15 kilométerre északkeletre fekszik, a legutóbbi népszámláláson 2734 lakosából 1870 magyarnak vallotta magát.
Bordeaux-i stílusú magyar borok seregszemléje a Corinthia Grand Hotelben
A kétezres évek első évtizedében a zárt térben megrendezett sétálókóstolók szaporodtak meg, azok örömére, akik igyekeznek rajta tartani az ujjukat a magyar borélet pulzusán.