A Kárpát medencét keresztül-kasul bebarangolva arra a következtetésre juthatunk, hogy az anyaországi dinamikus, szinte robbanásszerű fejlődés hasonló változás a vendéglátás felső szegmensében a nagyobb elcsatolt országrészek közül a Felvidéken és Erdély néhány kiemelt pontján zajlott le. Van mozgás a Délvidéken és Kárpátalján is, de az sokkal lassúbb. A prímet a nagyvárosok viszik, Pozsony és Kassa, de ahogy Erdélyben is akadnak aprócska kulináris éden-szigetek (pl. a Bálványos Resort, ahol három csúcsétterem is működik a cseppnyi üdülőfaluban), úgy a Felvidéken is akad pár gyöngyszem, mely apró településeken működik. Ezek egyike a Komáromszentpéteren életre hívott pincészet-vendégfogadó-tanya-étterem, a St. Petrus Vini. Szentpéter Komáromtól 15 kilométerre északkeletre fekszik, a legutóbbi népszámláláson 2734 lakosából 1870 magyarnak vallotta magát.
A pincészetet is magában foglaló épületkomplexum egy domboldalra épült, ahonnan szemet gyönyörködtető a kilátás. Az épület mellett karám, benne szürkemarhák. A beltér nagypolgári, a berendezés hangulatos, elegáns, vendégmarasztaló. Az étteremlátogatót is örömmel körbeviszik a pincészetben, a pazar eleganciájú szobákat is megmutatják. Hivalkodásmentes pompázatosság – ez lenne talán a legrövidebb összefoglalója annak a hangulatnak, amit eme álomszerű vállalkozás magából áraszt. Egy bő évszázadot repülünk vissza az időben, itt nemcsak az atmoszféra hitelesen magyar, hanem a felszolgáló, és a konyha is, mely közkedvelt ételeinket nemzetközi gasztronómia fogásokkal színesíti.
Az étlap dicséretesen átgondolt, nem túl széles, de tisztes választékot kínál. A honlapról megtudhatjuk, hogy alapanyagválasztásnál igyekeznek a regionális termékekre támaszkodni, azon belül is szezonban bio-zöldségekkel dolgoznak. A sertés és mangalica helyi beszállítóktól való, grillezendő bárány és kecskegida saját tenyésztésű, akárcsak a disznótoros készítményekhez nevelt sertés. Itt minden arra utal, hogy a „farm to table” itt nem jelszó, marketing-szöveg, hanem megélt valóság.
Mint bemutatkozó soraikban leszögezik a „modern” gasztronómia számukra azt jelenti, hogy a hagyományos ízeket az újkori gasztronómiai trendekkel társítják.