Orbán Balázs „A Székelyföld leírása” című hiánypótló s a maga részletességében, dokumentáltságában mindmáig egyedülálló monográfiájában „Belszékelyföldnek” nevezi Csíkszéket, Udvarhelyszéket és Háromszéket, „azon három széket, melyek hazánk keleti határszélének közelében helyezkedtek el.” „De e mellett van a Székelyföldnek egy kiebb eső másik része is.” – írja, majd így folytatja, akkori írásmóddal: „Ha amazt Belszékelyföldnek nevezők, ezt tájiratilag Külszékelyföldnek nevezhetjük, a mennyiben ezen rész a határszéltől nem csak jóval bennebb esik, hanem messze kinyulólag Erdély közepébe ékeli be magát, annak mintegy életerős vértől lüktető szivét alkotva. A Székelyföld ezen külső részét Maros és Aranyos székek alkotják.”
![](https://cdn.magyarnemzet.hu/2024/06/yeXXbS6dTtqMUEfVHE82VkNWAbLA6x8P1o3QPe2enR0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NjlhOTQxODQ5YjQ5NjliMTYwZGFmMWQ3N2NhZDRh.jpg)
Kiemelkedő büfés pacalok Helvéciától Pákozdig
A Street Kitchen Guide egyik nagy erénye, hogy olyan vendéglátóegységekre is ráirányítja a közfigyelmet, melyekkel a szaksajtó szinte egyáltalán nem foglalkozik.