Az anyaországban, avagy miként Maurer Oszkár jeles szerémségi borász szokta emlegetni a Trianonban meghagyott magyar államterületet, „Belső-Magyarországon”, igen gyakori, hogy Erdélynek tekintik azt a közel 103.000 négyzetkilométernyi országrészt, amit 1920-ban Romániának ítéltek. Holott történelmi szempontból külön sorsú, sőt, külön nevű területek is estek át a szomorúbb oldalra. Köztük Bánság és Partium, melyek között a Maros folyó képez határt.
Arad tehát a Partium legdélebbi városa, melynek egy része Új-Arad néven a Bánsághoz tartozik. Ha az Aradtól Nagyszalontán, Nagyváradon, Nagykárolyon át Szatmárnémetiig terjedő terület vendéglátását vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a legerősebb hatást nem az alföldi magyar, nem az erdélyi, nem is a román, hanem az olasz konyha gyakorolja erre a régióra.
Ennek részben oka a beáramló számottevő olasz tőke, az Olaszországban dolgozók egy részének hazatelepülése, az olasz és a román nyelv hasonlósága és persze az olasz konyha zsenialitása, mely még a kulináris szempontból igencsak konzervatív székelyeket is meghódította.
A Gault Millau kalauz legutóbbi román kiadásában értékelt négy aradi étterem közül egy, a tesztelők által legtöbbre, 11 pontra tartott „Picasso” kifejezetten olasz, maga a tulajdonos is az, ritka rokonszenves, megejtő olasz-román keveréknyelven beszélő, mosolygós, vendégszerető ember, amolyan olasz temperamentumú, olasz kultúrából sarjadt Csapody Balázs. Kettő, az „Art café” és az „Ema de mar” erős mediterrán hatást mutat, a negyedikben, a „Marin and Friends”-ben nem meghatározó, de felfedezhető az olasz gasztronómia hatása.
A Tripadvisoron, ha az első húsz aradi helyezett közül kivesszük kávézót, a már évek óta megszűnt, de egykor igen népszerű teázót, az Ahmadot, a Bio Sweets nevű nem tipikus éttermet, akkor azt látjuk, hogy a megmaradt éttermek több mint fele olasz vagy erőteljes olasz hatást mutat.
De e jelenség nemcsak a csúcson, hanem az átlagos, kevés kulináris izgalmat rejtő vendéglők között is felfedezhető. A pizzát, pasta-t, népszerű román ételeket, valamint olcsó alapanyagokból készült pub foodot kínáló, nem kiugró helyekkel Marost lehet rekeszteni.