Mediterrán ihletésű tengeri ételek Arad szívében: Oliv étterem

Az Oliv nevű egység a település szívében, a hajdani Andrássy téren, 2020 elején nyitott, nem messze a Steindl Imre által tervezett monumentális Városházától.

Borbély Zsolt Attila
2021. 08. 06. 17:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyaországban, avagy miként Maurer Oszkár jeles szerémségi borász szokta emlegetni a Trianonban meghagyott magyar államterületet, „Belső-Magyarországon”, igen gyakori, hogy Erdélynek tekintik azt a közel 103.000 négyzetkilométernyi országrészt, amit 1920-ban Romániának ítéltek. Holott történelmi szempontból külön sorsú, sőt, külön nevű területek is estek át a szomorúbb oldalra. Köztük Bánság és Partium, melyek között a Maros folyó képez határt.

Arad tehát a Partium legdélebbi városa, melynek egy része Új-Arad néven a Bánsághoz tartozik. Ha az Aradtól Nagyszalontán, Nagyváradon, Nagykárolyon át Szatmárnémetiig terjedő terület vendéglátását vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a legerősebb hatást nem az alföldi magyar, nem az erdélyi, nem is a román, hanem az olasz konyha gyakorolja erre a régióra.

Ennek részben oka a beáramló számottevő olasz tőke, az Olaszországban dolgozók egy részének hazatelepülése, az olasz és a román nyelv hasonlósága és persze az olasz konyha zsenialitása, mely még a kulináris szempontból igencsak konzervatív székelyeket is meghódította.

A Gault Millau kalauz legutóbbi román kiadásában értékelt négy aradi étterem közül egy, a tesztelők által legtöbbre, 11 pontra tartott „Picasso” kifejezetten olasz, maga a tulajdonos is az, ritka rokonszenves, megejtő olasz-román keveréknyelven beszélő, mosolygós, vendégszerető ember, amolyan olasz temperamentumú, olasz kultúrából sarjadt Csapody Balázs. Kettő, az „Art café” és az „Ema de mar” erős mediterrán hatást mutat, a negyedikben, a „Marin and Friends”-ben nem meghatározó, de felfedezhető az olasz gasztronómia hatása.

A Tripadvisoron, ha az első húsz aradi helyezett közül kivesszük kávézót, a már évek óta megszűnt, de egykor igen népszerű teázót, az Ahmadot, a Bio Sweets nevű nem tipikus éttermet, akkor azt látjuk, hogy a megmaradt éttermek több mint fele olasz vagy erőteljes olasz hatást mutat.

De e jelenség nemcsak a csúcson, hanem az átlagos, kevés kulináris izgalmat rejtő vendéglők között is felfedezhető. A pizzát, pasta-t, népszerű román ételeket, valamint olcsó alapanyagokból készült pub foodot kínáló, nem kiugró helyekkel Marost lehet rekeszteni.

Mindemellett még nyílnak további olasz egységek.

Itt van például mai eszmefuttatásunk főszereplője, az Oliv nevű egység, mely a település szívében, a hajdani Andrássy téren, 2020 elején nyitott, nem messze a Steindl Imre által tervezett monumentális Városházától.

Fotó: A szerző felvétele

A falakon festmények, az asztalokon élő virág, a terem végében kávéfőző és daráló. A háttérben kellemes, megnyugtató jazz zene szól. Az asztalon só- és borsdaráló, balzsamecet és extra szűz olívaolaj. A város központi sugárútjának széles járdájára kihelyezett asztalok képeznek teraszt télen nyáron. Télen a vírusjárvány elleni védekezés idején, amikor a beltérben nem lehetett vendégeket fogadni, itt is fémvázas műanyag iglukkal igyekeztek átvészelni a sanyarú időket.

Mediterrán, főként olasz ételeket kínálnak tisztes, nem eltúlzott választékban, így többek között marhatatárt, hidegen tálalt póréhagymaalapú vichyssoise-t, diós vargányakrémlevest, főételnek is beillő salátákat rákkal, bélszínnel vagy kacsamellel, pastakat, rizottókat, báránycsülköt rozmaringos fokhagymás burgonyával, ropogós csirkemellet csípős fügelekvárral és vegyes salátával, roston sült („grill on fire”) tonhalat, sügért, skorpióhalat, csirkemellet, csontos tarját, sertéskarajt, bélszínt és rib eye steaket, desszertként flambírozott palacsintát, csokiszuflét és túrófánkot.

Huszonöt minőségi bort kínálnak Erdélyből és a Kárpátokon túlról, a habzók importból származnak (prosecco és champagne). A töményválaszték izgalommentes, a sörök sajnos mind nagyipariak. Első ízben 2020 márciusában jártam náluk, akkor egy remek tengeri vegyes grill-tálat rendeltem chimichurri mártással (délamerikai eredetű, dresszingszerű, petrezselyemalapú, fokhagymás szósz) rajta garnélarák, tengeri sügérfilé, polip és tintahal. Minden elem ízletes és jó állagú volt, beleérve a legérzékenyebb alapanyagot, a polipot. A fogást szépen tálalták, kerek gránitlapon, a mártást Szent Jakab kagylóhéjban. Másodszor 2021 nyarán tértünk be ide.

Jómagam ötletesen és esztétikusan tálalt avokádós tonhaltatárt ettem, ami kiválónak bizonyult, az egyik áruházlánc saját sütésű magos kenyerét adták mellé pirítva. A Rib-Eye steaket társam medium-rare-re kérte, ehelyett jóindulattal medium-well-t kapott, bár a hús nagy része inkább „well done” volt. A mellé adott spárga fokhagymás, pirított paprika-kockás ízesítése jó volt, kár, hogy a spárga elvesztette roppanósságát, szottyadttá vált, aminek a mirelit alapanyag lehetett az oka. Ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy ismét megerősítést nyert ama tézisem, hogy étteremben nem kell steaket enni, keressünk egy jó hentest, aki prémium érlelt húsokkal foglalkozik és süssük meg magunknak otthon azt, amit kiválasztottunk. A canolli siciliani ízletes, nem túlédesített, a burok szépen roppan. A limonádé korrekt, minőségi.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, lehetne figyelmesebb is. Egyik sörünk feledésbe merül, miután ismét szólunk, akkor is lassan érkezik, a desszertre is sokat kellett várni. A steakes bakiért háromszor kértek elnézést, amit értékeltünk.

Nem kétséges, az összélményt hajlamosak vagyunk a magunk szemüvegén, a magunk által rendelt fogáson keresztül megítélni. Az elszúrt steak engem kevéssé érintett, így ez valamit levonhat mondanivalóm értékéből, de akkor se mondhatok mást, mint hogy Aradon a jelzett hibák dacára kipróbálásra érdemes a város viszonylag új, olasz dominanciájú mediterrán étterme.

Elérhetőségek:

Oliv étterem

Arad, Andrássy tér (jelenlegi nevén bul. Revolutiei) 84-86.
Telefonszám: + 40 771 142 692
Honlap: https://www.facebook.com/olivinternationalrestaurant/
Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig: 9.00 – 23.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.