Wang Mester kínai konyhája

Izgalmas, vibráló szecsuáni gyökerű kínai konyha, melynek étlapján közismert fogások és kevéssé ismert ételek is szerepelnek.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 02. 06. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai konyhával kapcsolatos gonoszkodó mémek szép számmal keringenek a neten („a panír alatt minden állat egyforma”, „a kínai konyhában, ami mozog az alapanyag, ami nem, az fűszer” stb.), de azért valljuk be egymás között, hogy a világ egyik legjelentősebb múltú és legkülönlegesebb konyhájáról beszélünk.

Nem véletlen, hogy több török, magyar s más nemzetiségű szakácstól lehet idézni olyan nyilatkozatokat, hogy a világnak a három legjelentősebb konyhája a kínai, a francia és harmadik persze mindig a saját. Az első kettő stimmel, a kínai és a francia tagadhatatlanul dobogós. Hogy a harmadik helyre kit „engedünk fel”, a japánt, az indiait, az olaszt, netán a spanyolt, az már nem kismértékben ízlés dolga, jómagam mindenképp a japánra szavaznék, már ha elfogadnám, hogy létezik ilyen rangsor.

Az mindenesetre nem véletlen, hogy kínai ott van mindig a felsorolásban. A kínai konyhát persze aligha az elképesztően fantáziátlan, lebutított szortimenttel és megdöbbentően hasonló receptúrákkal dolgozó tucatbüfékben fogjuk megismerni. Több esélyünk van erre, ha beülünk az autóba, és célba vesszük a X. kerületi Jegenye utca környékét, ahol több autentikus kínai étterem is működik, jómagam többet is kipróbáltam ezek közül, a Spicy Fish volt messze a legmeggyőzőbb.

Másik alternatíva, hogy Wang Mester éttermei közül nézünk ki magunknak egyet, s oda már tömegközlekedéssel is kényelmesen eljuthatunk emberi időben.

A kínai konyha kedvelői számára Wang Qiang, népszerű nevén Wang Mester régóta ismerős lehet. Már 2010 előtt lehetett hallani róla, de átütő sikereit a minőségi vendéglátás utóbbi tíz évben tapasztalt felfutása idején érte el. Számos étterem fűződik nevéhez, ezek egytől egyig izgalmasak, vibrálóak, sajnos nem egy közülük megszűnt, mint a Telepy utcai egység, a fine dining irányában kacsingató Mandarin étterem, legutóbb a József városi piacon működő Wang étterem húzta le a redőnyt. Ezeket is sikerült szép sorban meglátogatni, sehol nem ért csalódás.

Wang mester jelenleg négy helyet üzemeltet, a Wang Moziumot, a két Biang bisztrót, egyet az Oktogonnál, egyet Fővám téren, a legrégebbit, a Wang Mester kínai konyhája névre keresztelt Gizella utcai egységet.

Fotó: A szerző felvétele

A hely honlapjáról megtudhatjuk, hogy a Wang úr a szakácsmesterséget a nagyszülőktől örökölte, tudását pedig Peking legjobb éttermeiben tökéletesítette, továbbá azt is, hogy a főzést művészetnek tartja és célja az ötezer éves kínai konyhaművészet minél szélesebb körben való megismertetése, éttermein, fellépésein és főzőkurzusain keresztül. A Gizella utcai üzlet beltere nagy változáson ment át az idők során, első látogatásunk alkalmával, 2010 nyarán a megszokott kínai büféket idézte, mára igényes, távol-keleti hangulatú, látványkonyhás étterem várja a vendégeket a régi lokációban.

Izgalmas, vibráló szecsuáni gyökerű kínai konyhát visznek. Az étlapon szerepelnek közismert fogások és kevéssé ismert ételek is. Kínálnak többek között Szent Jakab-kagylót üvegtészta koronával, Gong Bao libamájat, gyöngytyúklevest hegyi gomba válogatással, kétszínű zellert, gesztenyés csirkét zöldségekkel, szecsuáni omlós kacsacombot, serpenyős sertésvastagbelet, kemencében sült birkaoldalast, csípős birkahúst üvegtésztaágyon, tarisznyarákot gyömbéresen, póréhagymás gyömbéres rombuszhalat, mindösszesen 94 kóstolásra csábító különlegességet.

A habzókkal együtt 24 bort kínálnak a magyar élvonalból a Veritas válogatásában, melyek közül kilencet kimérnek pohárra is. Árpád pálinkákat és nagyipari söröket tartanak.

Az árak helyenként túlzónak tűnnek, de jellemzően értékarányosak. Előételek 1290 és 2390, levesek 1090 és 2190, húsos főételek 3090 és 8990, desszertek 1290 és 2590 forint között kaphatók.

A kiszolgálás udvarias, de lassú, nem különösebben motivált, az italainkra is messze többet kellett várni az indokoltnál. Egyik borunkat nem kapjuk meg, szólunk az épp mellettünk elhaladó felszolgálónak, ő kihozza, a számlán ennek eredményeképpen a tétel kétszer szerepelt, ami már csak otthon derült ki. Ez a gikszer nem szegte kedvünket, bármikor örömmel beülnénk újra akár ide, akár bármelyik másik Wang étterembe.

Fotó: A szerző felvétele

A „sertésköröm szójaszósszal csont nélkül” a hideg előétel műfajába tartozik, a körmöket megfőzik, „filézik”, formába dermesztik, majd szép, vékony négyszögletes szeleteket vágnak belőle, melyeket vékony uborkaszeleteken tálalnak. Otthoni reprodukcióra indító, ötletes előétel. A főtt húsos derelyéhez késztermék édes-csípős mártást adtak, a derelye sem nyújtott pluszélményt a készen kaphatóhoz képest. A száznapos tojást ezúttal sem hagytuk ki, a tűgombás variánst kóstoltuk, komplex, izgalmas ízszimfóniát kaptunk. A Koi shui fei piannak, azaz „zelleres ökörszív, nyelv és pacal” együttesének sem tudtunk ellenállni, ezt a telibe talált fogást már több helyen kóstoltuk, ezúttal is remek volt. Köretként jól elkészített tojásos rizst ettünk.

Wang Mestertől még egyszer sem sikerült úgy távozni, hogy ne azon morfondírozzunk már igencsak jóllakva, hogy legközelebb mit kóstolunk meg a változatos és csábító étlapról.

Elérhetőségek:

Wang Mester kínai konyhája

Budapest, Gizella út

Telefonszám: +36 1 251 2959

Honlap: https://www.kinaikonyha.hu

E-mail-cím: [email protected]

A képek a szerző felvételei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.