Amióta az 1854-ben alapított kőbányai sörgyár új tulajdonoshoz került, egymást érték a hagyomány megőrzésére irányuló törekvések és a különböző újítások. A japán Asahi égisze alatt a Jászberényi út ide eső szakasza Dreher Antal úttá változott, és a gyáralapító poszthumusz kőbányai díszpolgári címet is kapott. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójának, Török Róbertnek a közreműködésével megújult az Európában is egyedülálló gyári múzeum, ami felvonultatja a csaknem 170 éves gyár történetét.

2020-ban a Dreher az egyik legismertebb kisüzemmel a Mad Scientisttel gründolt közös sörmárkát Kőbánya X néven, majd 2021 nyár végére még progresszívebb gyári döntés született. Az addig üresen álló, régi hordófejtő épületében megalapították a Sörműhelyet, egy minilátványfőzdét a sörgyár szívében. Megszületett az ANTL.

Ahogy a múlt század elején épült gyárépületekhez érünk, Kolodko Mihály kisplasztikáját is megcsodálhatjuk, az ikonikus, robusztus Dreher-lovak húzta söröskocsival, majd belépve rövid sétával érjük el az üzem területét, ahol a kis főzde és az ezerliteres tartályok eltörpülnek a gyár 500 ezer literes nagy erjesztőtartályai mellett. Mihály Máté innovációs sörfőző – ahogy a névjegyén szerepel – fogad minket.
Repeta: Hogy kerültél ide az ANTL-hoz, mit takar pontosan ez a foglalkozás, ami a névjegyeden áll?
Mihály Máté: Még az előző tulajdonos a SABMiller idején kerültem a Dreherhez, és sörfőzőként is tovább tudtam magam képezni helyben és nemzetközi sörfőző tanfolyamokon. Hárman dolgozunk a Sörműhelyben, ami egy látványfőzde, általában sörözőkbe, éttermekbe szoktak ilyet telepíteni. Ezt a Sörműhelyet belső pályázat útján nyerte meg a Dreher, egy másik Asahi-gyárból került hozzánk. Én irányítom a munkát, készítem a kreatív recepteket, persze egyeztetve a gyári menedzsmenttel. Tulajdonképpen szabad kezet kaptam, itt kipróbálhatunk olyan dolgokat, amit a gyár hatalmas főzőrendszerén nem volna gazdaságos megcsinálni. Külön alapanyagokkal dolgozhatunk, és az ANTL sörökben egész új komlókkal és élesztőkkel főzhetjük a söröket.
