Korszerű, minőségközpontú bisztró az „aranyháromszögben”: Bagatell Next

Az étlap másfél év alatt szinte teljesen lecserélődött, de a filozófia maradt: magyar és nemzetközi bisztrókonyha.

Borbély Zsolt Attila
2023. 03. 21. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a kétezres évek legelején először találkoztam a „Soltvadkert–Kecel–Kiskőrös aranyháromszög” szókapcsolattal egy szakmai prezentáció keretében, azt hittem, hogy ez az előadó ironikus nyelvi leleménye, amivel az akkortájt még dívó borhamisításra utal. Egy újszülöttnek, ugyebár, minden vicc új. Akkortájt ismerkedtem a borok világával, nem csoda, hogy nem ismertem még a szakzsargont. Az utalás egyébként stimmelt, csak a metafora tekintett vissza már akkor évszázados múltra.

Eredete a századfordulós szóhasználatban gyökerezik, mely a Burma–Thaiföld–Laosz vidéki kábítószer-előállításra és -kereskedelemre utalt, jóval később, a hetvenes években kezdték használni a magyar médiában a jelzett alföldi települések által meghatározott régióra, akkor még egyértelműen pozitív kontextusban. E körzet ugyanis az állampolgárok által befizetett adó tekintetében országosan élenjáró volt. Szakmai források szerint a szőlő- és gyümölcstermelő szakszövetkezetekben a gazdák saját birtokukként művelték az ültetvényeket, ami megmutatkozott a számokban is.

Tíz éve jelent meg egy összefoglaló az „aranyháromszögről” a Borászati füzetekben, ebből hadd idézzem azt a mondatot, mely az eufemizmust súroló finomsággal írja le a bortermelés kilencvenes évekbeli anomáliáit: „A rendszerváltás után az egész ország borászatában kisebb-nagyobb mértékben megjelenő, az érvényes borjogtól eltérő módon előállított és borként forgalomba hozott termékekkel kapcsolatos tevékenység megjelent Kecel–Kiskőrös–Soltvadkert térségében is.” De mint az Index négy évvel ezelőtti írásából is megtudhatjuk, nem csak a borvilágban termett arany e régióban.

A szerző felvétele

Mára már a borfogyasztó közönség tagjainak az „aranyháromszöget” meghatározó városok kapcsán már nem az egykori törvénysértő jelenségkör jut eszébe, hanem olyan élvonalbeli borászok remek nedűi, mint Frittmann János, Font Sándor vagy Szentpéteri Attila. Hála a Fennvalónak, a hatóságoknak és minőségelvet követő, az árral sokáig szemben úszó borászoknak.

A gasztronómia tekintetében az „aranyháromszögben” a fősodor uralkodott napjainkig. Kecelen a Fürtösben volt szerencsém enni a kétezertízes évek fordulóján, Soltvadkerten az Anna vendéglőben, a Venyigében és az Öreg tó nevű étteremben, Kiskőrösön a Kurtában. A Kádár korban kialakult receptúrák mentén Venesz József és Pető Gyula tankönyvein szocializálódott szakácsok nagyobb mellélövések nélkül szépen hozták a megszokott ízeket. Legmeggyőzőbb az Anna étterem volt köztük. Országos hírnévre e régióból a Szent Korona cukrászda tett szert, mely a hagyományos vonal egyik legszínvonalasabb egysége a Kárpát-medencében.

A szerző felvétele

A 2021-ben nyitott Bagatell Next volt az első étterem, mely e vidéken a minőségorientált, kreatív, korszerű bisztrókonyhát meghonosította. Nem sokkal nyitás után jártam náluk első ízben. Nem volt minden tökéletes, de a környezet, a tálalás, a kiszolgálás, az ital- és ételválaszték, illetve a konyha teljesítménye olyan minőségi szintet jelenített meg már akkor, mely e tájon eladdig ismeretlen volt. A több mint hetventételes borszortiment s különösen a húsz nemes nedűre kiterjedő poharazott választék külön említést érdemel.

A világhálón nem leltem választ arra a kérdésre, hogy a névválasztás utal-e a kecskeméti Bagatellre vagy netán a budapesti Villa Bagatellre, az étterem megnyitásáról a Demokratában megjelent saját szösszenetemen kívül semmilyen híradást nem leltem. Akárhogy is legyen, a kiskőrösi egység bármikor összemérhető a kecskemétivel és a fővárosival.

Amikor hírét vettük, hogy idei nemzeti ünnepünkön maga a miniszterelnök fog Kiskőrösön beszélni Petőfi Sándor szülőházánál, eldöntöttük családi körben, hogy átruccanunk erre a jeles eseményre.

Életszerű volt az ünnep lejártával ismét betérni a Bagatell Nextbe, ha már ott voltunk pár száz méterre a panzió-delikát-étterem komplexumtól. Igencsak kíváncsi voltam, hogy hol tartanak ez időtájt. A már ismert, hangulatos, otthonos, sok zöldnövénnyel dekorált beltér fogadott. Kár, hogy tévé ment a háttérben, valami nyugodt gépzene sokkal inkább helyhez illő lett volna, ezen a szinten a tévé kifejezetten disszonáns.

Mivel nem sokkal korábban ebédeltünk a keceli Natura halászcsárdában (nem nyújtott meggyőző élményt, annyira nem volt se jó, se rossz, hogy részletesen írjak róla), néhány fogásra szorítkoztunk, de ezek alapján is megállapítható volt a fejlődés.

Fotó: A szerző felvétele

Kifejezetten tetszett, hogy az étlap másfél év alatt szinte teljesen lecserélődött. A filozófia maradt: magyar és nemzetközi bisztrókonyha. Kínálnak ez időtájt a magyar konyha hívei számára alföldi szarvasgulyást csipetkével, csongrádi mangalica-szűzpecsenyét tanyasi galuskával, tárkonyos paprikás mártással, brassói sertésszüzet, kacsamellet káposztás tésztával és ánizsos almakompóttal, a világ körüli gasztrokalandozások szerelmeseinek többek között pho-levest, miso-s sült padlizsánt sült karfiolpürével, korianderrel, gránátalmával, Rossini-bélszínátiratot, bőrös lazacfilét szójababrizottóval, savanyított gyömbérrel és garnélával.

 A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

A szépen tálalt kacsamáj torchon ízre-állagra egyaránt remek volt, passzolt hozzá a mangómártással kombinált yuzu-gyöngy. Jól sikerült pirított házi brióst adtak mellé. Kifogástalannak bizonyult a hasonlóan igényes tálalású tatárbifsztek, mely egyik legjobb volt, amit a műfajban valaha kóstoltam.

Fotó: A szerző felvétele

A pil-pil gambas nevű spanyol klasszikus étel rusztikus öntöttvasedényben érkezett. A rákhús feszes, friss, a csilis-fokhagymás olaj tunkolásra csábító. Volt is mivel, hoztak mellé helyben készült ízletes foccaccia-t. Amit e fogás tud, azt itt kihozták belőle.

Fotó: A szerző felvétele

Szívesen megkóstoltuk volna az ibolyás panna cotta-t vagy a tökmagos fehércsoki-pralinével tálalt csokoládémousse-t is, de csak baszk sajttortával tudtak szolgálni. A jelzésértékű gyümölcsdekoráció helyett/mellett némi savas ízekre hangolt gyümölcs-coulis-t nem bántunk volna. 

Fotó: A szerző felvétele

Társam, aki a fogást rendelte, kért is a desszert mellé valamilyen gyümölcsmártást, kiegyeztek a felszolgálóval házi málnaszörpben. A műfaj sajátja, hogy a torta teteje kissé megég, itt a szükségesnél egy fokkal jobban sikerült ezt abszolválni, de sebaj, lehámoztuk a legfelső réteget. Ízre egyébként remek volt, állagra is meggyőző.

Négy fogásból kettőt katartikusnak, egyet kiemelkedőnek, egyet pedig jónak találtunk, ez olyan találati arány, amivel kiegyeznénk látatlanban bármely étterem esetében.

Bagatell Next

Kiskőrös, Petőfi Sándor út 8.

Telefonszám: +36 70 570 7007 

Honlap: https://www.facebook.com/bagatellnextetterem/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Bagatell Next (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.