Legutóbbi pécsi látogatásunk alkalmával egy átborozott délutánt követően farkaséhesen nézegettük a város legnépszerűbb éttermeinek listáját a Tripadvisoron. Első helyen a megnyerő nevű „Tüke wine house” áll, ahol szinte minden étel faszénparázson készül, többféle hússal dolgoznak a pisztrángtól a csirkén, sertésen át az Angus marháig. Mind a névadás, mind a koncepció rokonszenves, de sajnos aznap zárva voltak. (A „tüke” kifejezéssel, mint a „tősgyökeres”, „törzsökös” szinonimájával Eszterbauer János borai kapcsán ismerkedtem meg, utólag tudtam meg, hogy e szónak Pécsett ma is kultusza van, ahol a legalább három nemzedék óta helyben lakó számít „tükének”.)
Nem tartott nyitva aznap a borász vendéglátónk, Szabó Zoltán által ajánlott, második helyen álló Balkán bisztró sem.
A sorban a hét évvel ezelőtt már egy ízben meglátogatott Blöff bisztró következett, amely azóta is stabilan tartja magát a népszerűségi lista élbolyában.
Úgyhogy célba is vettük az egységet, amely szerencsés módon igen közel esett a szállásunkhoz. A honlapjukon megnyerő sorokat olvashatunk:
Konyhánk friss alapanyagokra, akár napi beszerzésre és a táblára írt, hetente-kéthetente változó ajánlatra, kínálatra épül. Leginkább a halak, tengeri ételek adják étlapunk gerincét, a mediterrán és a balkán konyha áll a legközelebb hozzánk, de emellett szeretünk hozzányúlni az innovatív technológiákhoz és alapanyagokhoz is. (…) A Blöff Bisztró az a hely, ahol a játékosság, kísérletezés és felfedezés a mindennapok része lehet.
A séf: Bencs Dávid.
A boltíves, aprócska beltér hangulatos, lezser, látványkonyhával dolgoznak. Az asztalon fából készült tartóban olívaolaj, chili-, bors- és sódaráló. A honlap idézett bemutatkozó sorai jól összefoglalják az étlap lényegét. Kínálnak többek között paellát, vajhalfilét, aranydurbincsot, grillezett polipot, ropogós kacsacombot savanyúkáposztás nudlival, szilva chutney-val, rib eye steaket karamellizált póréhagymával és lilaburgonyakrémmel.

Örömmel fedeztem fel a választékban az eszéki sört (Osjecko), amely a Baranya-háromszögben Andocsi János barátom kalauzolásával megejtett 2021-es gasztroturném slágeritala volt, hoztam haza is akkor belőle bőven. Mint kiderült, a Blöffben e sör épp kifogyott. Bort ittunk aznap eleget, így meg kellett elégednünk a csapolt Staropramennel, ami a nagyipari multisörök között az ihatóbb kategóriát képviseli.
A borválaszték egyébként korrekt, közel két tucat, zömmel magyar minőségi bort kínálnak, melyeket decire is kimérnek.
A töményitalok között is akadnak prémium tételek.