Az 1935-ben nyitott Rózsadomb vendéglő a 2010-es évek elején lehúzta a rolót, helyén több sikertelen próbálkozás után úgy tűnik, hogy a Tiltott Csíki Söröző csapatának sikerült megkapaszkodnia.
Itt mutatták be idén áprilisban Bihari Zoltán Miénk ez a sör című tartalmas és olvasmányos kötetét, amely a mai kézműves sörszcénának igen részletes leírását adja. Három kategóriába osztva mutatja be a belsőmagyarországi sörfőző műhelyeket.
Elsőként öt apátsági sörfőzdéről szól, majd a „hagyományosakról” (az ide sorolt huszonkilenc főzde elég eklektikus társaságot alkot, egymás mellé kerül a Pécsi sörfőzde, amely talán leginkább ideillő, az évtizedes múltra visszatekintő stabil márkák – Ogre, 1993 stb. – gyártása mellett is állandó kísérletezésben lévő, s így a kraft kategóriába is beférő Szent András, a kisüzemi főzdéken belül az erős középvonalat képviselő s néhány igen sikerült főzetet az asztalra tevő Rízmajer és Fóti, valamint néhány, csúcsokat nem ostromló műhely, őket inkább nem nevesíteném. De ide került be a sörforradalom egyik kulcsszereplője, a Legenda is), s végül harmincegy kraft főzdét ismerhet meg az olvasó a Brew Your Mindtól a Monyón, Fehér Nyúlon, Horizonton, Hoptop-on, First-ön, Ugaron, Reketyén át a Parabolic Lazarusig. A Mad Scientist a nagy hiányzó, a könyvbemutatón az erre irányuló kérdéseket politikusi stílusban, udvariasan reagálta le a szerző, annyi azért átjött, hogy nem rajta múlt, hogy a progresszív magyar sörfőzés etalonjának számító műhely nem került be a kötetbe.
Az apátsági sörműhelyek között a Szent Mór Perjelség és a Széchenyi István Egyetem által alapított, 2021-ben megnyitott Apátúr sörház a legfiatalabb. A kötetből megtudhatjuk, hogy Horváth Zsolt sörfőzőmester maga is győri bencés diákként végzett, s diplomájának megszerzése után is bencés tanintézményben dolgozott. Ars poeticája megnyerő:
Az egyszerűség az erénye minden alkotásnak, minden terméknek. Ha valamit csinálsz, csináld jól, a legjobb tudásod szerint.
Négyféle sört készítenek, főzőkapacitásuk havi 6000 liter. Rokonszenves, vendégbarát megoldás, hogy csapos asztalokat is működtetnek. Az erjesztőtartályból kerül át a négy alapsör négy tartályba, melyek össze vannak kötve a szóban forgó asztalokkal.