Az aradi magyar kulturális élet üde színfoltja volt a Tulipán könyvesbolt és borozó, mely ebbeli minőségében fél évtizeden át, 2013 és 2018 között működött. Havonta tartottakborkóstolókat, a magyar borszakma krémje látogatott el meghívásukra a Partium déli csücskébe. A borászok nagy részét ismertem a saját borklubjaim révén, a tusnádi vagy az EMI táborbeli borsátorból, illetve különböző rendezvényekről, másokat, például az etyeki Vabrik Ákost, a pannonhalmi Cseriéket vagy a kéthelyi Kristinus akkori csapatát viszont itt volt szerencsém megismerni.
Többekkel közülük máig is élő a kapcsolat, s az sem véletlen, hogy a kiemelkedő dél-balatoni birtok kóstolója után nem sokkal tettünk eleget az akkor még ott dolgozó, jelenleg a Laposa-csapatot erősítő Stettner János invitálásának, és egy csodás hosszú hétvégét töltöttünk el családi körben a Kristinus borhotelben.
Címszavakban: pezsgős reggelik, szervezett borkóstolók, s bormozi. Igen, bormozi, ahol kényelmes székek közé asztalokat helyeztek, így jobbnál jobb borokat kortyolgathattunk kristálypohárból filmnézés közben, pazar falatkákkal kísérve. Micsoda különbség a papírpohár, nagyipari üdítő és konzervmártással kísért nachoshoz képest! A Queen együttesről, illetve Freddie Mercuryról szóló Bohém rapszódia című alkotást tekintettük meg, mely remekmű a maga műfajában, bár nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy azért esett a film készítőinek választása épp erre a brit zenekarra, s nem a Deep Purple-re, a Led Zeppelinre vagy Emerson Lake and Palmerre, mert itt akadt egy jól kidomborítható migráns és egyben homoszexuális szál, amivel érzékenyíteni lehetett a közönséget.
Szokás szerint csillagtúráztunk, a nap nagy részét másfelé töltöttük, de természetesen a szálloda éttermét is kipróbáltuk, mely életünk egyik legjobb kulináris élményét nyújtotta, minden fogás izgalmas volt, kreatív és pazarul tálalt.
A kadaifhoz hasonló tésztában sütött rákkal, kaporfagylalttal és cukkinikockákkal dúsított tökleves az egyik legjobb fogás volt, amit valaha megízleltem a levesműfajban. Berki Zsolt séffel marandandó élmény volt váltani néhány gondolatot a magyar vendéglátás helyzetéről. A Covid sajnos ezt a helyet is „elvitte”, a konyhafőnök a balatonmáriafürdői Port étteremben folytatta.