Fánk egyszerűen és gyorsan: három kipróbált recept

Fánkot sütni nem feltétlenül bonyolult, e három recept bármelyikével sikert arathatnak a kezdők is.

2025. 01. 27. 17:30
Fánksütés egyszerűen
Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fánksütés egyszerűen

A fánksütés az év eleji, farsangi időszak elmaradhatatlan programja. Szalagos fánkot készíteni nem a legbonyolultabb dolog a világon, de odafigyelést igényel: a tészta érzékeny, összeeshet; sütés közben megszívhatja magát olajjal, és könnyen meg is éghet. Szerencsére sokféle fánkot ismerünk, és némelyiket elég könnyen el is készíthetjük. Alább három receptet mutatunk: van, amelyikben a kelesztést, másikban a szaggatást, harmadikban a sütést egyszerűsíthetjük. Így talán az is kedvet kap a fánksütéshez, aki eddig tartott tőle! 

Joghurtos kanalas fánk

Nem kell keleszeni, nem szükséges a klasszikus módon szaggatni és a sütéssel is hamar megvagyunk, ha ezt a joghurtos, kanállal formázható fánkot készítjük. A Mindmegette receptje szerint tésztájába a liszt, cukor, tojás, só és citromhéj mellé sütőpor és joghurt kerül, így lesz az eredmény légiesen könnyű, mégis tartalmas. 

Túrófánk

Ha lehet, a joghurtos kanalas fánknál is egyszerűbb túrófánkot készíteni. A hagyományos fánk hozzávalóin túl - természetesen - túró kerül ennek tésztájába, és az élesztőt itt is sütőporra cseréljük, tehát liszt, sütőpor, só, tojás, túró és cukor és a sütéshez szükséges olaj kell csak a recept elkészítéséhez. Sem a dagasztással, sem a kelesztéssel nem megy majd el az időnk, szaggatás helyett pedig csak a kezünkkel formáljuk a fánkokat. Az eredmény könnyed, kívül kellemesen roppanós, belül puha fánk lesz. Baracklekvárral vagy porcukorral ajánljuk!

Sütőben sült fánk

A fenti két recepttel ellentétben a sütőben sült fánk élesztővel készül, kelt tészta. Szaggatni is kell a kelesztés után, ugyanakkor a sokak által kellemtelennek ítélt olajban való sütést elfelejthetjük. A Mindmegette szerint lángost és fánkot is lehet sütőben sütni, ám arra érdemes készülni, hogy az állaga más lesz, és az ízéből is hiányozni fognak az olajos aromák, az azonban biztos, hogy egészségesebb, mint a klasszikus verzió. A kiszaggatott fánkokat ugyanis sütőpapírra kell helyezni és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütni. Ezzel a módszerrel némileg kímélőbb fogás lehet a fánk, ráadásul míg megsülnek a fánkok, elmosogathatunk, hiszen nem kell őket úgy őrizni, mint mikor olajban sülnek. Külön öröm, hogy olajszag sem lesz a lakásban, csak kellemes süteményillat! 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.