Az ünnepi trakta után sok családnál lapul még a hűtőben maradék sonka, esetleg néhány darab nyers vagy kemény tojás. Vétek lenne ezeket nem felhasználni – ahogyan vétek lenne úgy megenni is, hogy nem élvezzük igazán a falatokat, mert már megcsömörlöttünk a klasszikus húsvéti fogásoktól. Egy kis kreativitással és minimális munkával új életet adhatunk bármilyen még fogyasztható ételnek – húsvéti utáni sonkás kedvenceinket mutatjuk.

Maradékmentés nagyanyáink módján: sonkás tészta
Nem kíván nagy fantáziát, cserében nagy munkát sem, hogy sonkás tésztát készítsünk. Bevásárolni jó eséllyel nem kell előtte, így akár egy spórolósabb, ünnep utáni fogásnak is beillik. A Mindmegette receptje szerint elsőként főzzünk meg 50 dkg fodros kiskocka formájú tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben. Még forrón keverjük el 5 dkg vajjal. 60 dkg sonkát vágjunk nagyon apróra vagy daráljunk le, keverjük össze egy nagy pohár tejföllel. A tésztát halmozzuk egy hőálló, magasabb falú edénybe, öntsük nyakon a sonkás keverékkel és alaposan forgassuk össze. Szórjuk meg 20-25 dkg sajttal, majd 200 fokon fél óra alatt süssük készre az ételt.
Modern minimalizmus: sonkás melegszendvics
A maradékmentés kiváló módja, ha melegszendvicset készítünk. Ez a módszer működik akkor is, ha nem marad annyira sok sonka, hogy a fenti receptet elkészítsük, és akkor is, ha nem szeretnénk az ünnepi hajrá után a fazék mellett állni, még egy tésztafőzés erejéig sem. Ehhez a melegszendvicshez csak aprítsunk fel 20 dkg sonkát, néhány szál petrezselymet és egy szál újhagymát. Ezeket keverjük el 20 dkg sajtkrémmel, 2 kanál tejföllel, egy kis ecetes tormával és borssal. Az egészet halmozzuk kenyerekre, szórjuk meg reszelt sajttal, majd melegszendvicssütőben, vagy annak híján sütőben süssük készre.
Leves maradék sonka felhasználásával
Sokan a maradék sonkát sonkalevesben használják fel a legszívesebben – ilyenkor a sonka mellé klasszikus leveszöldségek és fűszerek kerülnek. Egyel könnyedebb és talán izgalmasabb fogás azonban a sonkás-brokkolis sajtleves, amelyet a Mindmegette Maestrója, Lengyel Erika az alábbiak szerint készít.
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db burgonya
- 40 dkg brokkoli
- 20 dkg füstölt, főtt sonka
- 2 ek vaj
- 1 ek liszt
- 1 tk kakukkfű
- 1 l alaplé
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg reszelt cheddar sajt
- só
- bors
- petrezselyem (a díszítéshez)
Elkészítés:
Megtisztítjuk a vörös- és a fokhagymát, a vöröshagymát apróra vágjuk. A meghámozott burgonyát felkockázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a sonkát pedig apró kockákra vágjuk. Egy fazékban megolvasztunk 1 evőkanál vajat, hozzáadjuk a sonkát. Enyhén megpirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük. A fazékba tesszük a megmaradt vajat, rádobjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a lisztet és a kakukkfüvet, és barnára pirítjuk kb. 1 perc alatt. Felöntjük az alaplével, beletesszük a felkockázott burgonyát, és puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Amikor a leves állaga krémessé válik, hozzáadjuk a brokkolit és a félretett sonkát, majd felöntjük a tejszínnel. Amikor megpuhul a brokkoli, levesszük a levest a tűzről, hozzáadjuk a reszelt cheddart (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Szintén jó maradékmentő fogás a tojáskrém vagy a kaszinótojás, aki pedig a kalács utóját használná fel, készíthet például máglyarakást.