Húsvéti maradékmentés: 3 recept klasszikustól az izgalmasig

Húsvét után is ehetünk finomat! A maradék sonka felhasználásával klasszikus és modernebb, izgalmasabb fogásokat is készíthetünk.

2025. 04. 22. 11:35
sonkás brokkolis sajtleves receptje Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi trakta után sok családnál lapul még a hűtőben maradék sonka, esetleg néhány darab nyers vagy kemény tojás. Vétek lenne ezeket nem felhasználni – ahogyan vétek lenne úgy megenni is, hogy nem élvezzük igazán a falatokat, mert már megcsömörlöttünk a klasszikus húsvéti fogásoktól. Egy kis kreativitással és minimális munkával új életet adhatunk bármilyen még fogyasztható ételnek – húsvéti utáni sonkás kedvenceinket mutatjuk.

A maradék sonka felhasználásának remek módja, hogy sonkás tésztát készítünk
A maradék sonka felhasználásának remek módja, hogy sonkás tésztát készítünk // Fotó: Mindmegette

Maradékmentés nagyanyáink módján: sonkás tészta

Nem kíván nagy fantáziát, cserében nagy munkát sem, hogy sonkás tésztát készítsünk. Bevásárolni jó eséllyel nem kell előtte, így akár egy spórolósabb, ünnep utáni fogásnak is beillik. A Mindmegette receptje szerint elsőként főzzünk meg 50 dkg fodros kiskocka formájú tésztát a csomagoláson található előírás szerint forró, sós vízben. Még forrón keverjük el 5 dkg vajjal. 60 dkg sonkát vágjunk nagyon apróra vagy daráljunk le, keverjük össze egy nagy pohár tejföllel. A tésztát halmozzuk egy hőálló, magasabb falú edénybe, öntsük nyakon a sonkás keverékkel és alaposan forgassuk össze. Szórjuk meg 20-25 dkg sajttal, majd 200 fokon fél óra alatt süssük készre az ételt.

Modern minimalizmus: sonkás melegszendvics

A maradékmentés kiváló módja, ha melegszendvicset készítünk. Ez a módszer működik akkor is, ha nem marad annyira sok sonka, hogy a fenti receptet elkészítsük, és akkor is, ha nem szeretnénk az ünnepi hajrá után a fazék mellett állni, még egy tésztafőzés erejéig sem. Ehhez a melegszendvicshez csak aprítsunk fel 20 dkg sonkát, néhány szál petrezselymet és egy szál újhagymát. Ezeket keverjük el 20 dkg sajtkrémmel, 2 kanál tejföllel, egy kis ecetes tormával és borssal. Az egészet halmozzuk kenyerekre, szórjuk meg reszelt sajttal, majd melegszendvicssütőben, vagy annak híján sütőben süssük készre.

Leves maradék sonka felhasználásával

Sokan a maradék sonkát sonkalevesben használják fel a legszívesebben – ilyenkor a sonka mellé klasszikus leveszöldségek és fűszerek kerülnek. Egyel könnyedebb és talán izgalmasabb fogás azonban a sonkás-brokkolis sajtleves, amelyet a Mindmegette Maestrója, Lengyel Erika az alábbiak szerint készít.

Hozzávalók: 

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db burgonya
  • 40 dkg brokkoli
  • 20 dkg füstölt, főtt sonka
  • 2 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 l alaplé
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • bors
  • petrezselyem (a díszítéshez)

Elkészítés:

Megtisztítjuk a vörös- és a fokhagymát, a vöröshagymát apróra vágjuk. A meghámozott burgonyát felkockázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a sonkát pedig apró kockákra vágjuk. Egy fazékban megolvasztunk 1 evőkanál vajat, hozzáadjuk a sonkát. Enyhén megpirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük. A fazékba tesszük a megmaradt vajat, rádobjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a lisztet és a kakukkfüvet, és barnára pirítjuk kb. 1 perc alatt. Felöntjük az alaplével, beletesszük a felkockázott burgonyát, és puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Amikor a leves állaga krémessé válik, hozzáadjuk a brokkolit és a félretett sonkát, majd felöntjük a tejszínnel. Amikor megpuhul a brokkoli, levesszük a levest a tűzről, hozzáadjuk a reszelt cheddart (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Szintén jó maradékmentő fogás a tojáskrém vagy a kaszinótojás, aki pedig a kalács utóját használná fel, készíthet például máglyarakást.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.