Íme az extrán ropogós rántott hús receptje

Új szintre emelnéd a vasárnapi klasszikust? A szokásos zsemlemorzsa helyett inkább ezzel panírozz, és extrán ropogós rántott hús lesz az eredmény!

2025. 04. 29. 15:42
Rántott hús még finomabban
Még finomabb lesz a rántott hús, ha így készíted Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus rántott hús évtizedek óta a magyar konyha egyik kedvence, de a jól bevált recept mellett időnként érdemes újdonságokat is kipróbálni – például ezt a különleges változatot.  Ebben a verzióban a csirkemellet nem a szokásos módon panírozzuk: zsemlemorzsa helyett egy zöldségbe forgatjuk, így meglepően ropogós rántott hús kerülhet az asztalra.

Extrán ropogós rántott hús titka
Így lesz extrán ropogós a rántott hús 
Fotó:  Pexels

Így készül az extrán ropogós rántott hús

A magyar klasszikus sokak kedvence, a legtöbb családi ebédről nem hiányozhat. A rántott hús készülhet csirkéből, sertéshúsból és akár borjúból is, de akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha a hús belül omlós és puha, miközben a panír kívül ropogós és aranybarna. A zsemlemorzsás panírozás kézenfekvő ennek elérésére, de ha valami különlegesebbre vágyunk, érdemes kipróbálni a reszelt krumplis bundázást is. 

A módszer lényege a krumpli természetes tulajdonságaiban rejlik. A nyers burgonya magas keményítőtartalma miatt sütés közben szilárd, roppanós kérget képez a hús felületén. Emellett a krumpli viszonylag magas víztartalma is szerepet játszhat a tökéletességben: amikor a forró olajba kerül, a víz gyorsan elpárolog, a keletkező gőz pedig levegősebbé és könnyedebbé teszi a panírt. Tovább fokozzák a ropogósságot a nyers krumpli szálai, amelyek egyenként is aranybarnára sülnek, így sok apró, roppanós rész jön létre – rusztikus és különösen ízletes felületet eredményezve. Ez a technika nemcsak csirkemellnél működik jól, hanem például halfiléknél vagy sertésszeleteknél is kipróbálható.

A krumplis rántott hús elkészítése ráadásul minimális erőfeszítést igényel: a krumplit durvára kell reszelni, esetleg enyhén kinyomkodni, majd a szokásos sorrendben – liszt, tojás, krumpli – bepanírozni a hússzeleteket. Forró olajban pár perc alatt készre sül, kívül ropogós, belül szaftos végeredményt adva.

Ez a panírozási technika nemcsak ízletes, de látványos is: a ropogós krumplibunda aranyszínűre sül, és egyedülálló külsőt kölcsönöz az ételnek. Ízlés szerint variálhatjuk is: a reszelt krumplihoz keverhetünk fűszereket, például rozmaringot, fokhagymaport vagy akár reszelt sajtot is, így még gazdagabb ízvilágot kapunk. Érdemes kísérletezni különböző burgonyafajtákkal is – például a magasabb keményítőtartalmúak ropogósabb eredményt adnak. 

Ez az új módszer új szintre emeli a jól ismert rántott hús fogalmát. Ideális választás, ha nem mindennapi receptet keresünk a hétvégére! Hasonlóan különleges a pikáns rántott hús vagy éppen a makói változat!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.