Gömböcformájú klasszikus, amit sokan nem is ismernek: ez a sárgatúró

Az ország észak-keleti részén élők, vagy onnan származók gyakran fogyasztanak húsvétkor egy olyan finomságot, amit más tájakon nemigen ismernek. A sárgatúró változatos ízekben elkészíthető, egyszerű alapanyagokból álló étel, érdemes mindenkinek megkóstolni!

2025. 04. 18. 17:30
Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki a húsvéti ünnepkört megelőző napon látogat el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei, esetleg hajdúsági, kárpátaljai származású, hagyományokat őrző családhoz, jó eséllyel talál majd a kamrában, a konyhában egy konyharuhát, benne egy furcsa eleggyel, amiből folyadék csöpög. Ez a valami a készülő sárgatúró: egy gömböcformájú, többnyire édes, krémes mégis szeletelhető étel, ami remekül passzol a klasszikus húsvéti fogásokhoz.

Sárgatúró klasszikusan
Sárgatúró klasszikusan Fotó: Mindmegette

Mi az a sárga túró?

A sárga túró, más néven édestúró tej, cukor, tojás ás esetleg mazsola vagy más, szárított gyümölcs és fűszerek felhasználásával készült étel. A hagyományos húsvéti recept szerint készülő édességet eredetileg a húsvéti kalács és sonka mellé tálalták, de kísérletezőbb kedvű szakácsok tészták, sütemények töltelékeként is felhasználják.

A sárga túró elkészítése egyszerű: egy lábasban tejet kell elkeverni sóval, cukorral és az általunk választott ízesítőkkel. Tojásokat kell felverni és óvatosan a tejhez önteni, majd együtt felmelegíteni a hozzávalókat. A tejsavó melegítés hatására kicsapódik majd, a tojás pedig összehúzza a tejet, morzsalékos elegyet kapunk. Ezt egy szűrőbe helyezett tiszta konyharuhába öntjük, lecsepegtetjük. Ehhez a legjobb technika, hogy a konyharuhát szorosan megkötözzük és 3-4 órát vagy akár egy éjszakát lógatjuk. A felesleges nedvesség távozik az ételből, az eredmény pedig a szeletelhető, mégis krémes állagú sárga túró lesz.

Bár inkább az édes változat elterjedt, van, aki sósan szereti. Snidlinges, medvehagymás ízesítéssel is kipróbálhatjuk.

A sárga túró eredete

Régi idők háziasszonyai semmit nem hagytak veszendőbe menni: a józan ész azt diktálta, minden alapanyagot fel kell használni. A húsvéti ünnepkörben a tojásfestőknek üres tojásokra volt szüksége, így a megannyi tojást fel kellett használni a konyhában. Innen eredhet a sárga túró receptje, hiszen az étel gyakorlatilag a túróval megegyező módon készül, csak sok tojás van benne.  

Sárga túró receptje

A Mindmegette receptje szerint így készül a sárgatúró:

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 1 csipet só
  • 10 ek cukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 db tojás

Elkészítés: 
A húsvéti sárga túró elkészítéséhez a tejet feltesszük melegedni a sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, és éppen csak annyira keverjük össze, hogy a sárgájuk kifakadjon. A lehető legóvatosabban hozzáöntjük a tejhez, és nagyon lassú tűzön, óvatosan kevergetve, hogy szép mozaikos legyen, addig főzzük, amíg a tejsavó kicsapódik a tetején. Ekkor beleszedjük egy szűrőbe fektetett gézdarabba, és néhány órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetjük belőle a tejsavót. Miután lecsepegett, hűtőbe tesszük pár órára, tálalásig. A sárga túrót tálaláskor szeletekre vágva kínáljuk főtt sonka, kolbász és a húsvéti kalács mellé.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.