A palacsinta egyike a világ legegyszerűbb és legkedveltebb ételének: szinte minden kultúrában megtalálható valamilyen formában. Legyen szó vasárnapi reggeliről, gyerekzsúrról vagy egy gyors vacsoráról, édes vagy só verzióról – mindig van helye az asztalon. A legtöbben tejjel dúsítják a tésztát, de van egy titkos hozzávaló, ami bársonyosabbá és ízletesebbé teszi, ez pedig nem más, mint az író. Az írós palacsinta nemcsak könnyedebb textúrájú, de ízében is különlegesebb.

Fotó és recept: Mindmegette
Mi az író, és miért érdemes a palacsintába tenni?
Az író (buttermilk) eredetileg a vajkészítés mellékterméke volt, de ma már savanyított tejtermékként is kapható. Jellegzetesen enyhén savanykás, krémes ital, amelyet gyakran használnak sütéshez – különösen az amerikai konyhában.
Miért működik jól az író a palacsintában?
• Az enyhén savas kémhatása segít lebontani a lisztben található glutént, amitől a palacsinta puhább, rugalmasabb lesz.
• Az író természetes térfogatnövelőként is működik, ha szódabikarbónával vagy sütőporral társítják.
• A palacsinta íze lágyabb, krémesebb lesz – kevésbé „tojásos” vagy „lisztes”.
Palacsinta íróval vs. hagyományos palacsinta
A klasszikus tejes palacsinta jól ismert: vékony, enyhén ropogós szélekkel, könnyen tölthető. A tej helyett íróval készült palacsinta viszont selymesebb textúrájú, kissé vastagabb, mégis puha és hajlékony – ideális édes és sós töltelékekhez egyaránt.
Tipp: Ha laktózmentes verzióra van szükség, laktózmentes írót is találni a boltokban.
A tökéletes írós palacsinta receptje
Hozzávalók (kb. 10-12 db palacsintához):
• 2 csésze író
• 2 csésze búzaliszt
• 3 db tojás
• 2 evőkanál olvasztott vaj vagy repceolaj
• csipet só
• kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverje össze a lisztet, a tojásokat, az írót, az olvasztott vajat és a sót. Használjon kézi habverőt vagy elektromos keverőt, hogy sima tésztát kapjon! A tészta állaga akkor ideális, ha kanálról lassan folyik le, és bevonja annak felületét. Hagyja pihenni a tésztát legalább 20–30 percet, így a glutén „megpihen”, a tészta pedig könnyebben kezelhető lesz. Ezután hevítsen fel kevés olajat egy serpenyőben, közepes lángon. (Tapadásmentes serpenyő esetén elhagyható az olaj.) Sütéskor egy merőkanálnyi tésztát öntsön a serpenyőbe, oszlassa el, majd süsse aranybarnára mindkét oldalát.
Írós palacsinta tippek és trükkök
- Tölteléknek jól passzol sós túróval, füstölt lazaccal, de akár banános-nutellás verzióval is érdemes kipróbálni.
- Gluténmentes verzió is készülhet: Cserélje le a lisztet gluténmentes lisztkeverékre.
- Extra bársonyosság: Adjon a tésztához egy csipet sütőport, hogy még könnyebb legyen a palacsinta.
Miért nem sikerül az első palacsinta?
Ez egy örök rejtélynek tűnik, de az okok egyszerűek:
• A serpenyő még nem elég forró, így a tészta nem tud egyenletesen megsülni.
• Túl sok olaj kerül alá, amitől a tészta csúszkál vagy megalvad.
• A tészta állaga még nem állt be – az első „tesztpéldány” segít finomhangolni a folyadék-liszt arányt.