Tej helyett ezt tegye a palacsintába, és jobb lesz, mint valaha!

Az egyik legkedveltebb desszertünkön is érdemes néha csavarni egyet. Mi lenne, ha az mondanánk, egyetlen összetevő kicserélésével még finomabb lehet a palacsinta?

2025. 05. 09. 13:00
Palacsinta egyszerűen
Így lesz még finomabb a palacsinta Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palacsinta egyike a világ legegyszerűbb és legkedveltebb ételének: szinte minden kultúrában megtalálható valamilyen formában. Legyen szó vasárnapi reggeliről, gyerekzsúrról vagy egy gyors vacsoráról, édes vagy só verzióról – mindig van helye az asztalon. A legtöbben tejjel dúsítják a tésztát, de van egy titkos hozzávaló, ami bársonyosabbá és ízletesebbé teszi, ez pedig nem más, mint az író. Az írós palacsinta nemcsak könnyedebb textúrájú, de ízében is különlegesebb.

A klasszikus palacsinta is nagyon finom, de íróval talán még jobb
A klasszikus palacsinta is nagyon finom
Fotó és recept: Mindmegette

Mi az író, és miért érdemes a palacsintába tenni?

Az író (buttermilk) eredetileg a vajkészítés mellékterméke volt, de ma már savanyított tejtermékként is kapható. Jellegzetesen enyhén savanykás, krémes ital, amelyet gyakran használnak sütéshez – különösen az amerikai konyhában.

Miért működik jól az író a palacsintában?
   • Az enyhén savas kémhatása segít lebontani a lisztben található glutént, amitől a palacsinta puhább, rugalmasabb lesz.
   • Az író természetes térfogatnövelőként is működik, ha szódabikarbónával vagy sütőporral társítják.
   • A palacsinta íze lágyabb, krémesebb lesz – kevésbé „tojásos” vagy „lisztes”.

Palacsinta íróval vs. hagyományos palacsinta

A klasszikus tejes palacsinta jól ismert: vékony, enyhén ropogós szélekkel, könnyen tölthető. A tej helyett íróval készült palacsinta viszont selymesebb textúrájú, kissé vastagabb, mégis puha és hajlékony – ideális édes és sós töltelékekhez egyaránt.

Tipp: Ha laktózmentes verzióra van szükség, laktózmentes írót is találni a boltokban.

A tökéletes írós palacsinta receptje
Hozzávalók (kb. 10-12 db palacsintához):
   • 2 csésze író
   • 2 csésze búzaliszt
   • 3 db tojás
   • 2 evőkanál olvasztott vaj vagy repceolaj
   • csipet só
   • kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverje össze a lisztet, a tojásokat, az írót, az olvasztott vajat és a sót. Használjon kézi habverőt vagy elektromos keverőt, hogy sima tésztát kapjon! A tészta állaga akkor ideális, ha kanálról lassan folyik le, és bevonja annak felületét. Hagyja pihenni a tésztát legalább 20–30 percet, így a glutén „megpihen”, a tészta pedig könnyebben kezelhető lesz. Ezután hevítsen fel kevés olajat egy serpenyőben, közepes lángon. (Tapadásmentes serpenyő esetén elhagyható az olaj.) Sütéskor egy merőkanálnyi tésztát öntsön a serpenyőbe, oszlassa el, majd süsse aranybarnára mindkét oldalát. 

Írós palacsinta tippek és trükkök

  1.  Tölteléknek jól passzol sós túróval, füstölt lazaccal, de akár banános-nutellás verzióval is érdemes kipróbálni.
  2. Gluténmentes verzió is készülhet: Cserélje le a lisztet gluténmentes lisztkeverékre.
  3. Extra bársonyosság: Adjon a tésztához egy csipet sütőport, hogy még könnyebb legyen a palacsinta.

Miért nem sikerül az első palacsinta?

Ez egy örök rejtélynek tűnik, de az okok egyszerűek:
   • A serpenyő még nem elég forró, így a tészta nem tud egyenletesen megsülni.
   • Túl sok olaj kerül alá, amitől a tészta csúszkál vagy megalvad.
   • A tészta állaga még nem állt be – az első „tesztpéldány” segít finomhangolni a folyadék-liszt arányt.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.