időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

A Vasas és az egylábú szék

2002.02.26. 00:00

VÍZILABDA
Somossy József vezetőedző feldúlt volt vasárnap déltájban, amikor lefújták a Vasas– Vuliagmeni KEK-elődöntő mérkőzést a Komjádi uszodában. Csapata ugyanis 10-7-re vezetett az utolsó negyedben (előtte kétszer is négy gólra növelhette volna az előnyét), ám a görögök az utolsó támadásuknál kettős emberelőnybe kerültek, sőt visszakapták a már ellőtt, a kapufáról kipattant labdát. Ezek után alakította ki Sanda, a görögök játékosa a végeredményt (10-8).
„Ugyanazt gondolom, amit a lefújáskor, legfeljebb már nem vagyok annyira a történtek hatása alatt” – mondta hétfőn Somossy. „Az első két negyedben az ellenünk ítélt kiállításoknak körülbelül a fele volt valós. Ahogy a görög center, Georgiosz Afrudakisz elé került a labda, már úszhatott is kifelé Vári, Varga Tamás vagy Mátyás. A mérkőzés felénél elkezdtek tisztességesen fújni a bírók, el is húztunk két góllal. Ami pedig a mérkőzés végét illeti – hiába tudom, mi, hogyan történt –, azt képtelen vagyok megemészteni.”
A hozzáértők szerint a játékvezetőkben ott a hajlam a kompenzálásra, erősen vitatható ítéletük után azonnal kedveznek az ítélettel sújtott félnek, nem kevésbé vitatható módon. A negyedik negyedben úgy tűnt, a bírók kihátráltak Afrudakisz mögül, három támadószabálytalanságot fújtak ellene. A végén viszont megint alaposan a görögök hóna alá nyúltak.
„Afrudakisz a háromból kétszer egyértelműen szabálytalan volt – állítja Somossy. Korábban azonban egy játékosunk kipontozódott róla, kettő pedig a kipontozódás határán táncolt. Ez a Vuliagmeni olyan, mint az egylábú szék. Ha a lábát kiszeded, már nem is szék. Mi azon leszünk a visszavágón, hogy kirúgjuk az egyetlen lábat. Erős csapat a miénk, nem könnyű bennünket három góllal megverni.”
*
„A Jug Dubrovnik a világ egyik legjobb csapata, szombaton jobb volt nálunk, de emiatt még nem módosítjuk a célunkat, az első helyen akarunk továbbjutni a csoportból” – fogalmazott Kovács István, a Domino-Honvéd edzője, miután együttese a Bajnokok Ligája Piros csoportjában 9-6-ra kikapott Dubrovnikban a címvédő Jugtól. „Az első helyhez legalább három góllal kell legyőznünk a horvátokat a Kőér utcában. Szerintem nincs olyan csapat, amelyiket ne lehetne megverni ekkora különbséggel.”
Kovács szerint szorosabbá tehette volna csapata a mérkőzést, ám 6-4-es hazai előnynél három támadásból egyet sem tudott góllal befejezni.
A tényekhez tartozik, hogy Gombos és Kovács Olivér betegség, Tóth Imre egy csütörtök este szerzett súlyos alkari zúzódás miatt nem játszott, míg Kiss úgy vállalta a játékot, hogy a mutatóujjáról korábban letört egy darab csont.
*
A BVSC a LEN-kupa döntőjébe jutásért vívott első találkozón 9-6-os vereséget szenvedett idegenben a Leonessa Brescia csapatától. Gerendás György edző ezt követően úgy nyilatkozott, hogy az olasz csapatot nem lehet négy góllal megverni. Később hozzátette: „Azért mi majd megoldjuk valahogyan.”
*
BAJNOKOK LIGÁJA, Kék csoport: Posillipo (olasz)–Olympiakosz Pireusz (görög) 9-7 (Kásás 2, Steinmetz B. 2), Olympique Nice (francia)–Spandau 04 (német) 12-8. Az állás: 1. Posillipo 6 pont, 2. Nice 3 (23-21), 3. Pireusz 3
(22-22), 4. Spandau 0. Piros csoport: Dinamo Moszkva (orosz)– Becsej (jugoszláv) 7-7. Az állás: 1. Jug 6 pont, 2. Honvéd 4, 3. Becsej 1 (21-25), 4. Dinamo 1 (18-32).
KEK-elődöntő, 1. mérkőzés: Jadran (jugoszláv)–Mladost Zagreb (horvát) 7-5.
LEN-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés: Pro Recco (olasz)–Partizan Beograd 10-2 (Benedek 2).

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.