időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Bundabotrány Németországban

Stefan Lázár
2004.12.18. 00:00

L a b d a r ú g á s

Harmadik bundabotránya fenyegeti a Bundesligát. Számtalan nemzetközi fogadóiroda azt feltételezi, hogy a múlt hét végén lebonyolított másodosztályú forduló egyik találkozóján előre kialkudott eredmény született, és busás bevételhez segítette a jól tippelő szerencselovagokat. A szóban forgó meccs eredetileg semmi izgalmat nem ígért, a másodosztályban a 9. helyen álló Erzgebirge Aue a négy hellyel mögötte következő Rot-Weiß Oberhausent fogadta.
Az átlagosnak ígérkező összecsapás izgalmáról az európai bukmékerirodákban leadott fogadások gondoskodtak, ahol ugrásszerűen emelkedett azoknak a tippeknek a száma, amelyek a hazai siker mellett a 2-0-s végeredményre is tetemes összegeket tettek.
A szerencsejáték üzemeltetői egyre nagyobb aggodalommal figyelték a fejleményeket. „A megszokottnál háromszoros, sőt négyszeres összegekre fogadtak” – nyilatkozta a salzburgi fogadóiroda vezetője. Az angliai betfair.com internetes vállalkozás forgalma – ritkaságnak számító – félmillió euróra emelkedett. A fájó veszteségektől tartó irodák két órával a mérkőzés megkezdése előtt beszüntették a fogadások átvételét. Elővigyázatosságuk nem volt alaptalan. Az Erzgebirge Aue ugyanis 2-0-s sikert aratott, méghozzá furcsának mondható gólokkal. Az Oberhausen szerezte az első találatot, miután hátvédje, Tony Tieku remekbeszabott fejessel a saját kapujába küldte a labdát. Az öngól és a szünet után a vendégek védelme tizenegyeshez segítette a hazaiakat, holott ilyen szabálytalanságra nem lett volna szükség. Ezzel kialakult az az eredmény, amelytől a fogadóirodák tartottak. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) fegyelmi bizottsága kénytelen foglalkozni az üggyel. A bundával megvádolt Oberhausen felháborodása természetesen határtalan, a klub az államügyészségnél azonnal feljelentést tett hírnevének megsértése miatt, játékosaival pedig eskü hatályával bírói nyilatkozatot íratott alá, hogy mindenfajta részvételt kizárnak a feltételezett manipulációból.
Közben megindult a találgatás, hogy ki, vagy kik húzódnak meg az európai szinten rendkívüli méretűnek mondható fogadások mögött.
Bennfentes körökből olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy maffiajellegű szervezet áll a háttérben, amely – központilag irányítva – a megvesztegetéstől sem riad
vissza. E háttér felderítéséről éppen a legnagyobb forgalmat lebonyolító betfair.com gondoskodhatna a rendelkezésére álló internetinformációk alapján. Az angolok azonban ezeket nem adhatják tovább a DFB-nek, mivel a tranzakciók adatai visszavezethetők a fogadást lekötő személyekre. „A DFB-vel nincs írásos megegyezésünk ezen információk átadására” – közölte az iroda szóvivője. Az angol liga már előrelátóbb volt és rendelkezik ilyen szerződéssel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.