A New York Timesnak erről szól a román–magyar

Háttércikkben foglalkozik a csütörtöki román–magyar világbajnoki selejtezővel a The New York Times, természetesen a „magyar szélsőségesekkel” a főszerepben.

Kovács N. László
2013. 09. 06. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen terjedelmes, részletekbe menő írást közölt csütörtöki számában a sorsdöntő pénteki meccsről a patinás amerikai lap. A „Világbajnoki selejtező a történelem fogságában” című írás igyekszik valósághűen lefesteni az esti mérkőzés tétjét és jelentőségét, az amerikai szerző azonban szokás szerint megreked a „magyar szélsőségesek” ostorozásánál, és a tényekkel is bajba kerül.

A cikk a magyarok régi futballdicsőségének leírásával indít: Puskást méltatja, és természetesen szóba kerül a legendás 6:3 is. Hirtelen a kevésbé büszke jelenbe ugorva már Egervári Sándor nyilatkozik. „A magyar csapat a legjobb volt a világon, de ez a múlt. Azóta eltelt ötven év, és ebből az elmúlt húsz igazi lejtmenet volt. Csak most kezdünk talpra állni – magyarázta a szövetségi kapitány az amerikai lapnak, majd az esti események fontosságát hangsúlyozta. – Szaknyelven szólva ez hatpontos meccs lesz, de a mérkőzés a két ország múltja miatt is fontos, amelyben rengeteg volt a probléma. Tudjuk, hogy Bukarestben igazán különleges lesz a hangulat” – fogalmaz Egervári diplomatikusan.

A következő bekezdésekben a kapitány által említett történelmi problémákat igyekeznek megmagyarázni. A Times megállapítja, a két ország közt Erdély kérdése mérgezi a levegőt, mivel az országrész elvesztését a magyarok óriási igazságtalanságként, a románok viszont „egy történelmi igazságtalanság helyretételeként” értelmezik. A kommunizmus alatt a problémát sikerült a szőnyeg alá söpörni, 2010-ben azonban minden megváltozott – hangzik a baljóslatú bevezető. „Az Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök vezette konzervatív Fidesz győzelme és ezt követően a Jobbikhoz hasonló ultranacionalista jobboldali pártok előretörése miatt ismét fellángolt a vita” – írja a szerző. A magyar olvasó ismét érdekes dolgokat tudhat meg hazájáról a nyugati sajtóból: a Jobbiknak tehát 17 százalékról 10 százalékra sikerült „erősödnie”, ráadásul – természetesen azután, sőt annak következtében, hogy Orbán miniszterelnök lett – más szélsőjobboldali pártok is színesítik a magyar politikai palettát. Hogy hol vannak ezek a pártok, azt bizonyára Vona Gábor is nagyon szeretné tudni.

Nem jobb a helyzet a meccset körülvevő óriási feszültség okainak sorolásánál sem. A lap lelkiismeretesen ismerteti a magyar szélsőségesek bűneit: megemlíti, hogy három hazai klubot 1,2 millió forintra büntettek szlovák- és románellenes jelszavak skandálásáért, hogy a hazai drukkerek „Erdély meghódításáról” kiabáltak a csehek ellen, és egyeseknek még a székely zászlót is volt merszük lobogtatni. „Az ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a futballpályán” – szögezi le ünnepélyesen Dan Oprescu, a román–magyar kapcsolatok szakértője, majd azt azért elismeri, szélsőségesek még Romániában is akadnak. A magyar fél atrocitásainak román tükörképét azonban nem találjuk meg a cikkben, pedig a hazai olvasók bizonyára tudják, hogy a román drukkereket sem kell félteni, ha egy kis zászlóégetésről vagy mocskolódó transzparensekről van szó.

Egy kisebb kitérő után – melyben „a lehető legsemlegesebb fél”, Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő beszél Románia meghódításáról szóló álmairól – végre ismét a sport kap főszerepet. Bogdán Ádám nyilatkozik, arról szól, hogy a magyar csapatot ellenséges hangulat fogadja majd péntek este, ő azonban már merőben más szempontból tartja létfontosságúnak a győzelmet: azért, mert 1986 után végre ismét elérhető közelségben érezzük a szereplést a világbajnokságon. Szerencsére Egervári Sándor sem szeretné belekeverni a politikát a dologba. „Minket nem érdekelnek az ellentétek. Ez futball, nem háború” – fogalmaz a szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.