Csak a sokat ivó játékostól féltek a bundázók?

A vádlottak mosolyogtak a Hír TV Stopper című műsorának kamerái előtt, nyilatkozni azonban nem akartak.

MNO
2013. 09. 24. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádhatóság szerint 2007 szeptembere és 2009 májusa között összesen hét bajnoki és Ligakupa-meccset csaltak el a REAC játékosai, a megbízó K. Zoltán és L. Mátyás volt. Ők 22 hónapot töltöttek előzetesben, áprilisban kerültek házi őrizetbe, de négy hónappal később, augusztus végén ismét kattant a kezükön a bilincs. A gyanú szerint a házi őrizetben sem tétlenkedtek, újabb meccseket csalhattak el. L. Mátyás lakásán adathordozókat és 3,7 millió forintot, illetve 4000 euró készpénzt foglaltak le.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartott tárgyalás első napján ismerősként köszöntötte egymást a tizenhat játékos és az edző. P. Tibor és a harmadrendű vádlott, S. Balázs sem nyilatkozott a Hír TV Stopper műsorának. L. és K. feltűnően jókedvűek voltak a tárgyalóteremben, ahhoz azonban nem járultak hozzá, hogy kép- vagy hangfelvétel készüljön róluk.

A magyarországi fogadási csalási ügynek összesen 45 vádlottja van. Az eljárások több szálon futnak, először a REAC-játékosok ügyeit tárgyalta a bíróság. A vádhatóság szerint a labdarúgók nemcsak az akkori edző, A. Zoltán, hanem K. és L. kívánságai szerint is játszottak. A gyanú szerint egyébként K. volt a fogadási csalásra szakosodott nemzetközi szervezet magyarországi feje. A megbízókkal S. Balázs, a REAC egyik játékosa tartotta a kapcsolatot.

Egy elcsalt találkozó fejenként 2500 eurót, vagyis akkori árfolyamon több mint 600 ezer forintot hozott a konyhára. De nem mindig ment simán az ügy, 2007 szeptemberében a Zalaegerszeg elleni Ligakupa-meccsen például a szünetben kellett intézkednie a megbízóknak: az üzlet ha nehezen is, de összejött.

A negyedrendű vádlott, H. Gábor ezen a találkozón bizonyította be végérvényesen a megrendelőknek, hogy lehet rá számítani. A Stopper birtokába került nyomozati iratok szerint H. kihallgatása alatt így vallott erről a mérkőzésről: „A félidőben vezettünk 3–0-ra. Azt gondoltam, becsapás áldozata vagyok. A félidőben a játékoskijárónál találkoztunk S. Balázzsal, aki közölte velem, hogy indítsuk el őket, mert nagy baj van, mert a megbízó nagyon ideges. [ ] A második félidőben igen aktívan elkezdtem dolgozni azon, hogy a kívánt eredmény jöjjön, mert a S. üzenetére nagyon megijedtem. A második félidőben ezért szándékosan csináltam egy 11-est, és rengeteg helyezkedési hibát követtem el azért, hogy területet nyissak az ellenfélnek a gólszerzéshez. Végül sikerült öt gólt kapnunk, így a megállapodás szerinti eredmény született. [ ] E mérkőzés után alakult ki a bundázók körében az a kép rólam, hogy erre alkalmas személy vagyok.”

Később már nem kockáztattak a megbízók, 7-8 játékost is beavattak a csalásokba. Sőt, az ügyészség szerint ekkor már K. Róbert, a REAC klubigazgatója is tudott az ügyletekről. A vádirat szerint a 2008 februárjában lejátszott Ligakupa-mérkőzésen a klubigazgató adta utasításba, ki kell kapni a Kispesttől. K. Róbert 2012. március 1-jén, nem sokkal a REAC-játékosok letartóztatása után öngyilkos lett.

„K. Tamás ismeretlen körülmények között megkereste az időközben elhunyt K. Róbertet, és 5000 eurót ajánlott fel részére, ha a REAC a szóban forgó mérkőzésen vereséget szenved. K. Róbert az ígért jogtalan előnyt elfogadva a klub székházában összehívta a csapat vezetőedzőjét, valamint idősebb és meghatározó játékosait, és közölte velük, ha a csapat a mérkőzést elveszíti, akkor az ígért összegből fejenként 100-100 ezer forintot kapnak. K. Róbert azt is közölte, hogy akinek ez nem tetszik, az hagyja el a helyiséget, ezt azonban senki nem tette meg” – olvasta fel a vádirat egy részét Szabadi Péter ügyész a bundaügy első tárgyalási napján.

A Stopper birtokába került iratok szerint H. Gábor a nyomozók előtt azt mondta, ebben a csalásban szinte mindenki részt vett: „Ez volt az első olyan eset, amikor a bundázásban részt vett A. Zoltán edző is. [ ] K. közölte az idősebb játékosokkal, hogy mivel már kiestünk a Ligakupából, adjuk el a mérkőzést, és ezért egyenlő arányban részesülünk, fejenként nagyjából 100-100 ezer forint értékben. [ ] Mivel én ekkor még a fiatalabb játékosok közé tartoztam, ezen a megbeszélésen nem is vettem részt. S. viszont közölte velem, hogy mi történt ezen a megbeszélésen. [ ] Odamentem A. Zoltán edzőhöz, és kérdőre vontam, hogy miért hagynak ki belőle. A. ekkor azt mondta, hogy »nem akartunk kihagyni, csak később akartunk szólni, hogy el ne járjon a szád részegen«, mert abban az időben sok alkoholt fogyasztottam. [ ] Itt szeretném megjelölni azoknak a játékostársaimnak a nevét, akik részéről oké volt a megállapodás. Ezek a következők voltak: Cs. Gergő, K. Vince, V. Zoltán, K. Balázs, jómagam H. Gábor, E. Károly, S. Balázs, Sz. Levente, S. Tamás, Ny. Krisztián, aki sérülés miatt nem játszott, és T. Gábor. Ők mindannyian igent mondtak.”

A tizenegy játékosból végül heten pályára is léptek a mérkőzésen, így utólag nem is meglepő, hogy a REAC sima, 5–0-s vereséget szenvedett. Bár H. – aki állítólag letartóztatásakor több mint 400 sms-t törölt ki telefonjából, és akit állítólag egy sikertelen csalási kísérlet után meg is pofozott az egyik közvetítő, amiket egyébként a Hír TV kamerája előtt tagadott – név szerint említette A. Zoltánt is, a REAC egykori edzője azonban mindezt tagadja.

A 2009. május 1-jén 5–3-ra, azaz a megegyezés szerint két góllal elvesztett Kecskemét–REAC bajnoki meccs után a játékosok nemcsak a fogadóirodákat, hanem egymást is lehúzták.

„Volt egy olyan feltevés a megbízó, L. Mátyás részéről, hogy akit kiállítanak vagy 11-est csinál, az plusz 500 eurót kap. A megbeszélésen P. Tibor, V. Zoltán, L. Mátyás és én voltunk jelen. A mérkőzés manipulálásában még részt vett K. Vince, aki szintén kiállíttatta magát V. Zoltánon kívül. Neki is járt volna pluszban az 500 euró, de mivel ő nem volt ott a megbeszélésen, és kimondottan ezt a részt nem tudta, így az L. Mátyás által neki járó plusz 500 eurót P. Tibor és én elfeleztük.” Az idézet S. Balázs harmadrendű vádlott kihallgatási jegyzőkönyvéből származik.

Az első tárgyalási napon végül az ügyészség felfüggesztett börtönt és vagyonelkobzást kért a REAC egykori játékosaira. Az első- és másodrendű vádlott jogi képviselője azonban azt indítványozta, hogy az eljárást a bíróság egyesítse a többi fogadási csalás miatt indult perrel. Ennek elbírálásáig a tárgyalás szünetel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.