Fennakadtunk a román falon

Roppant gyenge második félidőt produkálva szenvedett vereséget a magyar női kézilabda-válogatott a vb-n.

Gabay Balázs
2013. 12. 12. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piros-fehér-zöld zászlóerdő fogadta az újvidéki csarnokba lépő magyar válogatottat a románok elleni csoportmérkőzésen. A népes szurkolótábor komoly támogatást nyújtott Görbiczéknek, akik száguldottak az első negyedórában.

Kiss Éva hetest védett, a hatos fal jól szűrt, és amikor Zácsik beágyúzta saját maga harmadik, csapatunk 4. gólját, Gheorge Tadici időt kért.

Görbicz hideg fejjel pattintotta be a büntetőket Ungureanu kapujába, így a félidő második felében állandósult a 2-3 gólos magyar előny.

A szünet után Bulath eszméletlen nagy góljánál (12-9) meg sem fordult az ember fejében, hogy itt ma kikaphatunk, pedig már voltak jelei az összeomlásnak. Cifra beállósból például mindössze egyetlen találatot jegyzett, és 40 percnek kellett eltelnie, mire Vérten jóvoltából megszereztük első szélső gólunkat.

A félidő felénél a románok átvették a vezetést. Ungureanu Görbicz hetesének hárításával riadót fújt, társai pedig fogták a jelet. Neaguék lerohanásból, hetesből és akcióból és betaláltak, és állva hagyták a mindent középen erőltető magyarokat. Mindent elmond a második félidőben mutatott támadójátékunkról, hogy 7 gólt sikerült szereznünk, az utolsó 10 percben pedig egyet ! Ungureanut gyakorlatilag a meccs emberének választattuk.

Szélsőjáték és beállós nélkül próbáltuk megnyerni a mérkőzést, ami egy erős közepes szintű csapat ellen nem lehetséges. A románok jól küzdöttek, és lépéselőnybe kerültek, hiszen már csak egy könnyed meccs vár rájuk. Ránk viszont egy élet-halál harc a Romániát legyőző németek ellen. Hajdu Jánosnak a pszichológus énjére is szüksége lesz pénteken, a lányoknak pedig minden tudásukra!

Női vb, D-csoport, 3. forduló:
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 21-17 (8-10)
Újvidék, játékvezetők: Coulibaly, Diabate (elefántcsontpartiak).

ROMÁNIA: Ungureanu, Tolnai (kapusok), Ardean Elisei 3, Bradeanu 2, Buceschi 2 (2), Chiper 2 (1), Ciuciulete, Dinca, Manea 2, Marin 2 (1), Neagu 5 (1), Nechita 2, Perianu, Pintea, Pirvut, Tacalie 1. Szövetségi kapitány: Gheorghe Tadici.
MAGYARORSZÁG: Herr, Kiss É. (kapusok), Bognár-Bódi, Bulath 2, Cifra 1, Görbicz 7 (4), Kovacsicz, Soós, Szamoránsky, Szekeres, Szucsánszki, Tomori 1, Triscsuk, Vérten 2, Vincze, Zácsik 4. Szövetségi kapitány: Hajdu János.
Kiállítások: 10, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 7/5, ill. 5/4.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

30. perc: Vérten az utolsó másodperben képtelen bedobni a ziccert. Elég sima vereség lett a vége.

29. perc: Bradeanu belénk mártja a kést (17-21).

28. perc: Zónázunk. Szekerest kiszórják 2 percre.

27. perc: Görbicznél lépéshibát látnak a bírók. Vérten lerohanásból betalál. (17-20). Tadici időt kér.

25. perc: Hetest kap Románia, (16-19). Triscsuk passza rossz. Bajban vagyunk. És kapunk még egy gólt. (16-20).

24. perc: Ungureanu véd. Ardean-Elisei mázlis gólt lő, kettővel mennek (16-18). Cifra ziccerben hibázik...Tadici időt kér.

22. perc: Próbálkozunk, próbálkozunk, vagy másfél percig támadhatunk. Neagu leüti Görbiczet, a bírók csak néznek. Újra a románoknál az előny (16-17).

21. perc: Szépen járatták a románok, de Kiss Éva eszén nem lehet túljárni. Zácsik nem találja el a kaput. Neagu sem...

19. perc: Neagu hasonló góllal válaszol (15-16). Nechitát kiszórják két percre. Görbe bepattintja a büntetőt (16-16). Szucsánszkit is kiküldik.

18. perc: Tomori megtöri végre a gólcsendet, nagy gólt ragaszt a jobb felsőbe (15-15).

16. perc: Bradeanu most mellé zúdítja. Kiss Éva újabb lerohanást véd!! Zácsikról hetest harcolnak ki. Először vezet Románia (14-15). Hajdu János azonnal időt kér.

15. perc: Nechita kiegyenlít, a szélről. Zsinórban három gólt lőnek. (14-14).

14. perc: Bradeanu emberhátrányból szépít, jó az öreg a háznál (14-13). 

12. perc: Rohanhatnának a románok, de Tomori lehalássza az indítást. Tomoriról kiállítják Perianut. Görbicz kihagyja a hetest.

11. perc: Vérten Orsi első gólját szerzi, de azonnal válaszolnak a románok (14-12).

10. perc: Bulath löketét a lécre tolja Ungureanu. Érthetelen, de a bírók visszafújják a magyar kontrát.

9. perc: Görbicz akkor lő gólt, amikor nagyon kell. Középről, középre (13-10). Manea postafordultával válaszol (13-11).

7. perc: Buceschi felavatja Herrt, természetesen hét méteresből. (12-10).

6. perc: Újabb büntető a románoknak, Herr a felső kapufára imádkozza. Perianu sárgát kap. Bulath 10 méterről kíméletlenül bevágja (12-9).

4. perc: Görbicz pattintva szerzi ötödik gólját (11-9).

3. perc: Nechita hetest küzd ki, Neagu beteszi (10-9).

1. perc: Lehalásszák Görbe passzát a kezdés után.

Második félidő

Két góllal megyünk a szünetben, de akár 3-4-gyel is vezethetnénk. Az első félidőben mindkét csapat rengeteg labdát eladott, a kapusok viszont remekül teljesítenek. A mieink középről eredményesebben lőnek, a szélsőket szinte egyáltalán nem foglalkoztatjuk. Ha védekezésben tartani tudjuk ezt a ritmust, akkor nem lehet nagy baj a második játékrészben, és behúzhatjuk a meccset.

30. perc: Bulathnak most nem jön be ugyanaz a mozdulat. Neagu megpattanós lövése utat talál a kapunkba. Szucsánszki hetest harcol ki. Görbicz szemtelenül bepöttyinti. (10-8).


29. perc: Nechita lerohanásból betalál, Kissel ütközik, lent marad. (9-7).

27. perc: Zúg a RIA-RIA, HUNGÁRIA! Kiss Éva védi a román lerohanásból eleresztett lövést! Bulath Anita vajcsuklóval hatalmas gólt ragaszt talpról (9-6).

26. perc: Zácsik megszerzi a nyolcadik magyar gólt egyéni akció végén (8-6).

24. perc: Szucsánszki jön Görbe helyére. Hibát hibára halmoznak a csapatok...Végül mi jövünk ki jobban a káoszkéziből. A hetest Görbicz értékesíti, és még kiállítást is kapunk. (7-6). 

22. perc: Görbicz betörésből eredményes, itt az előny (6-5). Manea egyenlít (6-6).

21. perc: Vérten harmatgyenge próbálkozását védi a kapus. Megússzák a románok az emberhátrányt.

20. perc: Tacalie-t kiállítják, Tomori előnyben nagyon gyengén lő.

18. perc: Kiss Éva hatalmasat nyújtózik, Bradeanu pedig fölé nyes. Zácsik lövését most fogja Ungureanu. Bradeanu első góljával egyenlít (5-5).

16. perc: Ardean-Elisei szépít a bal szélről (5-3). Tacalie egyre zárkóztatja csapatát (5-4).

15. perc: Tomori ellen csak hetesen belül lehet védekezni, hetest kapunk. Görbicz magabiztosan bevágja (5-2).

13. perc: Neagu most átlövi a blokkot (4-2). Mindkét oldalon hibáznak a csapatok.

12. perc: 11 perc alatt 1 gólt kaptunk, remekül védekezünk! Bradeanu lövését simán blokkolja Triscsuk.

11. perc: Zácsik elemi erővel lő a román kapuba (4-1), Tadici nem bírja, időt kér.

10. perc: Idegesek a románok, lépéshibát vétenek. De mi is, eladjuk. Manea fölé bombáz.

9. perc: Kiss Éva újra hárít, most a jobb szélső lövését.  Nechita most bevágja, de érvénytelen a gól.

8. perc: Újra mi támadhatunk, emberelőnyben. Támadó szabálytalanság. A kapufa megint velünk van. Zácsik sajnos eladja a labdát.

7. perc: Zácsik betörésből megszerzi második gólját! (3-1).

5. perc: Kiss Éva védi a második román hetest!!! Marint kiállítják Tomori letarolásáért.

4. perc: Cifra góljával újra nálunk az előny! (2-1).

3. perc: Belülvédekezés miatt hetest ítélnek ellenünk. Marin felavatja Kiss Évát (1-1).

2. perc: Tomorit sárga lapot érően állítják meg. Zácsik Görbicz passzából irtózatosan nagy gólt ragaszt a jobb felsőbe (1-0).

1. perc: Románia kezdi a mérkőzést! Kiss Éva a magyar kapuban. Neagu a kapufát forgácsolja szét.

Eddigi 11 egymás elleni vb-meccsből hetet mi nyertünk, négyszer a románok győztek.

Zúg a magyar himnusz! Óriási a hangulat.

Zácsik Szandra ott van a magyar csapatban. Elefántcsontparti játékvezetők fújják a meccset.

A hosszanti lelátón kizárólag magyar szurkolók foglalnak helyet, több ezren lehetnek.

A legutóbbi négy magyar–román mérkőzés igazi sormintát mutat: ez alapján keleti szomszédunk örülhet(ne) ma este. A tavalyi, szintén Szerbiában rendezett Európa-bajnokságon gyenge rajtot követően hat góllal felülmúltuk riválisunkat, így a legfrissebb emlékeink Neaguékról jók. Előtte Eb-n és vb-n is vertek bennünket, a legutóbbi tétmeccsen aratott győzelmünkhöz a pekingi olimpiáig kell visszamennünk. Összesítésben sokkal jobban állunk (50 győzelem, 9 döntetlen, 31 vereség ), de erre mérkőzést alapozni nem lehet. Hajdu János sem erre készül.

A szerdai szabadnapon Görbiczék már kizárólag a románok elleni figurákat gyakorolták, ahogyan Tadici mester is kizárólag Magyarországra koncentrált játékosaival. Románia jól kezdte a világbajnokságot, és kevés gólt kapva verte Tunéziát, illetve a roppant gyenge ausztrálokat. Németország ellen beleszaladtak a késbe, és egyszer sem vezetve szenvedtek vereséget. Ez azt jelenti, hogy ha ma tőlünk is kikapnak, biztosan nem végezhetnek a harmadik helynél előrébb a csoportban. A továbbjutás szempontjából tehát élet-halál kérdés a győzelem Románia számára. Egyetlen sérültjük van, a Podgoricában játszó Neagu, de vélhetőleg őt is összedrótozzák a mai csatára.

Hajdu János beugró szövetségi kapitányként (Karl Erik Böhn helyett vezeti a vb-n Magyarországot) egyelőre százszázalékos a tornán. A cseheket magabiztosan, a tunéziaiakat véres verejtékkel verték tanítványai. Az ausztrálok elleni meccsen a védekezés csiszolásán volt a hangsúly, úgy tűnik ugyanis, hogy a hátsó alakzat hagyja a legtöbb kívánnivalót maga után. A Tomori–Szekeres belső páros elképesztő teljesítményre képes, ha odateszik magukat, a többieknek „csupán” fel kell nőni hozzájuk.

Ha nyerünk, biztosan megvan a csoport második helye, és aztán jöhet a csoportelsőségért menő meccs a németekkel. Vereségre most ne is gondoljunk!

Sok hibával játszanak a csapatok az első félidőben. Zácsik bombái nagyon kellenek, Kiss Éva parádézik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.