Bonazzoli szókincse: igen, nem, műfű

Ontja a gólokat a Honvéd újonnan igazolt olasz nosztalgiasztárja, aki hétfőn ünnepelte 35. születésnapját.

Ch. Gáll András
2014. 01. 22. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már gusztustalan időben tréningezik a Budapest Honvéd a Bozsik Stadion műfüves pályáján, ilyenkor az ember a kutyáját sem szívesen engedné ki a kandalló mellől, Fabio Cordella sportigazgatóval csak ketten állunk a játéktér korlátja mellett, a máskor megszokott néhány tucat törzsdrukker némelyike az autójából kíséri figyelemmel a történéseket.

„Két ponttal állunk kevesebbel, mint tavaly ilyenkor, ez nem tragédia, a fél csapat megsérült az ősz végére, Vernes Richárd például az egész idényre kidőlt a sorból. De ha van egy Lanzafaménk vagy egy Martínezünk, akkor most így is simán dobogósok vagyunk, sőt – dörmögi maga elé az olasz, utalva arra, hogy említett középcsatár ez idő szerint eltiltását tölti az itáliai fogadási botrányban betöltött szerepe miatt. – Októberben letelik a büntetése, újra játszhat, már most komoly szerződésajánlatai vannak.”

Kérdésemre, miszerint akár az is előfordulhat, hogy a Honvéd ősszel visszahozza a viharos sorsú csatárt, Cordella csak legyint: „Jogilag megtehetnénk, de nincs értelme, nyilvánvalóan ellenséges hangulat fogadná, elsősorban a média és a szövetség részéről. Lanzafame nevét csak azért említettem, mert nincs, aki gólt rúgjon. Látta a Pápa ellen elbukott meccsünket? Legalább tíz abszolút gólhelyzetünk volt, s egyet sem rúgtunk be.”

Közben Marco Rossi vezetőedző is odalép hozzánk néhány mondat erejéig, de közben játékosain tartja a szemét. Mindhárman Bonazzolit figyeljük, a hórihorgas, sapkás center becsülettel végzi a feladatokat, nem látszik rajta, hogy ezen a napon éppen a születésnapját ünnepli – a harmincötödiket.

„Nem gond, hogy három hónapja nem játszott?” – kérdezem az edzőt. „Miért, a többiek mennyi ideje nem játszottak? Másfél-két hónapja? November végén befejeződött a bajnokság, mindenkinek újból formába kell lendülnie. Bonazzolinak ez nem jelenthet problémát. És az életkora sem kockázati tényező, a szezon végéig szerződtettük le, plusz egy év opcióval. Ha beválik, nagyszerű, ha nem, akkor sem veszítünk semmit. Nyugodjon meg, nem csillagászati összegért játszik nálunk.”

Közben beviszik a szabványméretű alumíniumkapukat a pályára – Bonazzoli is cipeli a terhet a többiekkel együtt –, de mielőtt megkezdődne a képkapuzás, Holender is lesántikál a pályáról.

„Látja? – böki meg az oldalamat Cordella. – Egy újabb sérült. November óta egyik orvostól a másikhoz jár, de nem gyógyul, és nem tudják kideríteni, mi a baja.”

Odabent megy a meccs, Bonazzoli ritkán ér labdához, de ha találkozik vele, abból rendszerint gól lesz. Egyet fejjel, egy másikat lábbal szerez, majd miután Rossi lefújta a mérkőzést, Cordella segítségével, spanyol-olasz keveréknyelven szóba elegyedünk.

– Egy hete van nálunk, mit szól a magyar futballhoz, a magyar futballistákhoz?
– Ügyesek, jól felkészült játékosok; erős a magyar labdarúgás. De igazából csak akkor tudok választ adni, ha lejátszottuk az első felkészülési meccsünket, szerdán a második ligás Siófokot fogadjuk – kapjuk az obligát légiósválaszt.

– Sosem játszott még külföldi csapatban. Harmincöt éves fejjel mi késztette a magyarországi kalandra?
–Én ezt cseppet sem kalandként élem meg. Szándékosan szakítottam meg októberben a szerződésemet a negyedosztályú Maranóval, szabadon igazolható akartam lenni. Kapóra jött a Honvéd ajánlata, abban a klubban, ahol egykor Puskás Ferenc futballozott, bármikor megtiszteltetés játszani.

– Pályafutása e szakaszában mit jelenthet ez a fél, esetleg másfél év Kispesten?
– Egyfajta újrakezdést. Életem a futball, addig szeretnék játszani, ameddig jó színvonalon tudok.

– Hosszú távra rendezkedik be Budapesten?
– Olyannyira, hogy már jön a feleségem és a hétéves fiam, Christian is.

– Nincs önben szorongás, hogy miképpen sül el a kispesti vendégszereplése?
– Nézze, játszottam az olasz válogatottban, s ha 2006-ban nem sérülök meg, nemcsak egyszeres válogatott lettem volna. Volt olyan szezonom, hogy kilenc bajnoki gólt szereztem a Sampdoriában, hetet a Fiorentinában, és higgye el, ha van bajnokság a világon, amelyikben nem könnyű ennyi gólt rúgni, akkor az a Serie A. Szóval bízom magamban.

– Hány gólt ígér tavasszal?
– Sehányat. Ígérni nem szeretek, csak teljesíteni.

– Ha a csúcsformája száz százalék, akkor most milyen fizikai állapotban van?
– Úgy ötvenszázalékosban, de a bajnoki rajtra százszázalékos leszek.

– Az imént hallottam, hogy magyarul dicsérte meg az egyik játékostársa passzát. Azt mondta: „Szép!” Mit tud még ezen kívül?
– Három szót: igen, nem, műfű.

– Tessék?!
– Műfű. Tudja, ez a zöld akármi, amin most is játszottunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.