Ezrek fogadták Eusébiót a Fényben

A portugál legendát a Luz Stadionban felravatalozták, majd a Lumiar temetőben helyezték örök nyugalomra.

GB
2014. 01. 06. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Benfica piros klubzászlójával lefedett koporsót, melyet egy fekete limuzin szállított a stadionba közép-európai idő szerint fél három után néhány perccel, a játéktér közepén rövid időre egy aranyozott talapzatra állították. Ezt követően az autó körbegurult a koporsóval, miközben a lelátón a szurkolók – dacolva az esővel – a futballista arcképét ábrázoló zászlókat lobogtattak, piros füstgránátokat gyújtottak és a portugál himnuszt énekelték.

Az első sorban ott volt a Benfica összes jelenlegi játékosa, Jorge Jesus vezetőedzővel együtt.

Előzőleg a futballvilág hírességei, a klub korábbi labdarúgói és drukkerek hajtottak fejet a portugál labdarúgás legnagyobb alakja előtt a létesítményben kialakított gyertyás ravatalnál.

Az őt ábrázoló óriásfotókkal teli utcákon a közlekedés leállt, amikor a stadiontól a tömeg a városházához vonult, ahol António Costa polgármester emlékezett meg Eusébio életútjáról.

Búcsúztatása a Luz Stadionhoz közeli Szemináriumi templomban zajlott, majd a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezték örök nyugalomra. A temetésen ott volt Pedro Passos Coelho miniszterelnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök a portugál kormányfőnek, Pedro Passos Coelhónak küldött gyásztáviratában emlékezett meg a vasárnap virradóra 71 évesen elhunyt és hétfőn eltemetett legendás labdarúgóról, Eusébióról. „A Fekete Párduc nemcsak nagyszerű játékával, hanem egész életével mutatott példát több generáció számára” – írta Orbán Viktor a Puskás Akadémia honlapján is olvasható levelében. A magyar miniszterelnök kiemelte még Eusébióval kapcsolatban, hogy „tehetsége és szorgalma mindannyiunkat lelkesített, szerénysége és embersége valamennyiünket megfogott”. Orbán szerint „minden nemzetnek szüksége van olyan hősökre, mint ő volt”.

Eusébio halála miatt a portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Eusébio – teljes nevén Eusébio da Silva Ferreira – 1942-ben született az egykori portugál gyarmat, Mozambik fővárosában, Maputóban. Játékos pályafutása egyik legnagyobb sikerét 1965-ben aratta, amikor kiérdemelte az Aranylabdát, a legjobb európai futballistát megillető elismerést. A portugál válogatottal, amelynek színeiben 64 meccsen 41 gólt jegyzett, 1966-ban a harmadik helyen végzett az angliai világbajnokságon, amelynek gólkirálya lett kilenc góllal.

A Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A döntőben két találattal járult hozzá a többek között Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval felálló Real Madrid elleni 5-3-as győzelemhez. A rendkívül gyors és technikás támadó 745 mérkőzésen 733 gólt szerzett pályafutása során.

A portugál legenda vasárnap hajnalban, 3.30-kor, a szív és a légzőszervek leállása következtében hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.